Laddar

Stora brister hos hundägare under flera år – nu vill kvinnan ha djur igen

En hundägare i Kristianstad fick djurförbud på grund av stora brister. Nu vill hon få tillåtelse att ha djur igen.

delningar

Redan år 2013 gjorde länsstyrelsen ett besök hos ett par i Kristianstad. De ägde då flera hundar och inspektörerna ville undersöka hur dessa mådde. De kunde då konstatera att två av hundarna satt i en för liten box.

Det var dessutom för kallt där hundarna befann sig, bara tre grader varmt. I rastgården låg där trasiga elsaker och annat bråte som hundarna tuggat sönder.

Året efter gjordes ytterligare en oanmäld kontroll. Då saknades det vatten till några av hundarna. De hade inte heller tillgång till en mjuk liggplats, enligt länsstyrelsen. Myndigheten tog då beslutet att paret inte fick lov att ha fler än nio vuxna hundar och inte heller föda upp fler än två kullar per år.

Trots omfattande kritik, var det brister kvar även nästkommande år. Långa klor, en stor mängd avföring i rastgården, avsaknad av vatten och otillräcklig miljöberikning var några av de saker som inspektörerna anmärkte på under besöket år 2015.

Det kommande året blev det inte särskilt mycket bättre, trots hot om vite. Det ledde till att länsstyrelsen i slutet av år 2016 tog ett beslut att låta omhänderta hundarna. Tre månader senare förbjöds kvinnan att ta hand om djur. Det innebär att hon varken får skaffa eller ta hand om djur, oavsett typ.

Nu har kvinnan beslutat sig för att överklaga förbudet till förvaltningsrätten. Hennes motivering är att hon har lidit emotionell skada av djurförbudet. Hon har också drabbats ekonomiskt, eftersom det har varit en intäktskälla att föda upp och sälja hundar.

Förvaltningsrätten har nu tagit beslutet att avslå hennes överklagan. Deras motivering är att kvinnan har haft upprepade brister i sin hantering av hundarna under flera års tid. Enligt domen är det osäkert ifall hon har insikt i hur allvarliga bristerna har varit.

Relaterade artiklar