Laddar

Stor ökning av villainbrott i Kristianstad

Så många fler villainbrott har inträffat i kommunen i år.

delningar

I Skåne län anmäldes sammanlagt 863 villainbrott under den första halvan av 2017. Minskningen är kraftig jämfört med hur det såg ut under det första halvåret 2016. Villainbrotten i hela Skåne har nämligen minskat med 20 procent.

Kristianstad är dock en av kommunerna som går tvärt emot trenden, enligt Villaägarna som sammanställt statistiken, och istället fått se villainbrotten öka kraftigt 2017. Förra året anmäldes 33 villainbrott i Kristianstad under det första halvåret medan siffran för motsvarande period i år är 51 inbrott – en ökning med 55 procent.

– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Vi måste bryta inbrottstrenden varaktigt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Östra Göinge är den kommun i Skåne som sett störst ökning av villainbrott under de jämförda perioderna, då det var 183 procent fler inbrott 2017 än 2016. Även i Bromölla och Osby har inbrotten ökat medan det är en knapp minskning i Hässleholm.

I hela landet ökade villainbrotten med en procent under första halvan av 2017.

Relaterade artiklar