Laddar

Spritföretaget gör miljardvinst – så mycket mer vodka säljs från Åhus

Det blev en mångmiljardvinst för koncernen bakom The Absolut Company i Åhus. Vodkaförsäljningen är på topp.

delningar

Världens näst största vin- och spritproducent Pernod Ricard, som är ägare till The Absolut Company med säte i Åhus, går starkt framåt i sin senaste rapport. Försäljningen ökade med över fem procent under de första sex månaderna för det brutna räkenskapsåret 2017/2018. Totalt 50 miljarder kronor sålde de för.

Vinsten ökade i samma takt för koncernen och landade därmed på cirka 14,7 miljarder kronor. En bidragande orsak är att det säljs mer sprit. Absolut Vodka är Pernod Ricards största varumärke och globalt ökade försäljningen av drycken med två procent.

Det är en trend som fortsätter uppåt. Det köps en mindre andel vodka i USA, men marknaderna i Asien och Sydafrika väger upp det tappet. Även England och Tyskland är stora exportländer.

– Jag är framför allt glad över att det går så bra på så många olika marknader. Kina har tidigare varit en liten marknad för Absolut. Vi har främst funnits i Peking och Shanghai, men har nu hittat rätt väg till konsumenterna. På nyårsafton arrangerade vi en serie events i 100 kinesiska städer, vilket fick ett mycket positivt genomslag hos de yngre konsumenterna, säger Anna Malmhake, VD för The Absolut Company.

Enligt bolaget finns det flera trenden som bidrar till den positiva utvecklingen. En är att flera kunder väljer premiumprodukter där de känner till ursprunget för råvarorna. En annan är framgången med att tydliggöra värderingarna kring varumärket Absolut Vodka.

– Vi har lyckats berätta för en ny generation vad varumärket Absolut står för – en positiv framåtanda och kreativitet, säger Anna Malmhake.

Som en del i marknadsföringen har de nyligen tagit fram en kampanj som ska visa produktionen från frö till flaska. I en uppmärksammad reklamfilm deltar både 28 medarbetare och skådespelare, helt nakna.

– Vi har tidigare inte talat tillräckligt om vad det är som gör att Absolut Vodka kan hålla en så hög kvalitet. Men att prata om produktionsprocessen i reklam kan bli ganska trist. Vi har därför varit tvungna att hitta ett nytt grepp för att berätta att Absolut Vodka är tillverkat på en liten ort i södra Sverige och hur vi arbetar med miljön, utan att det ska upplevas som en tråkig lektion för konsumenten, säger Anna Malmhake.

Relaterade artiklar