Laddar

Spädbarnsfallet: Pappans advokat överklagar till Högsta Domstolen

Nu är det klart. Pappans advokat i spädbarnsfallet överklagar till Högsta Domstolen.

delningar

För en månad sedan dömdes den nu 23-åriga mannen från Kristianstad för grov misshandel av sin fem veckor gamla dotter. Domen i Hovrätten blev fyra års fängelse. Mamman blev samtidigt friad från alla anklagelser.

Nu har pappans advokat Niclas Larsson beslutat sig att överklaga vidare till Högsta Domstolen. Det innebär att domen ännu inte kommer att vinna laga kraft och att fängelsestraffet ännu inte kan verkställas.

Försvarsadvokaten har gjort sig otillgänglig för en kommentar under de senaste veckorna. 24kristianstad.se har sökt honom både via telefon och mejl.

Den 23-åriga mannen sitter häktad sedan veckorna innan jul och har innan dess suttit häktad i ytterligare nio månader. Han har också genomgått en stor rättspsykiatrisk utredning.

I domen går hovrätten kortfattat igenom hela historien, som börjar med att flickan föddes i början av augusti. Föräldrarna har efter det besökt barnavårdscentralen fler gånger efter att deras spädbarn mått dåligt. Fotografier visar att det fanns flera märken på kroppen och en svullen tunga.

Den 9 september slutade barnet att andas. ”Hon hade en speciell min och kippade efter luft” står det i domen. Föräldrarna ringde 112, begärde ambulans och genomförde hjärt- och lungräddning. Dagen efter dog barnet med spår av 20 frakturer på revbenen.

Hovrätten konstaterar att barnet har blivit utsatt för misshandel. De konstaterar också att pappan är skyldig. Anledningen är att blåmärkena har uppkommit efter att han ensamt hanterat barnet. Samtidigt skriver de att ”Det finns inga vittnen eller annan bevisning som pekar ut någon av dem som gärningsmän”. Det vill säga att det är ett svårbedömt fall.

Åklagaren har efter den friande domen för mamman och fängelsedomen för pappan valt att inte gå vidare med ärendet till någon högre instans.

– Jag kommer inte att överklaga vidare. Anledningen är att det endast är bevisfrågorna som Högsta Domstolen har att ta ställning till och inte hur rättsfrågan ska prövas, säger åklagare Eva Norberg till 24kristianstad.

Relaterade artiklar