Laddar

Spädbarnsfallet: Pappan dömd till fängelse – snart går överklagandetiden ut

Pappan dömdes till flera års fängelse och mamman friades. På måndag är sista chansen för åklagare och advokater att överklaga domen om spädbarnsfallet.

delningar

Den 12 februari kom domen från hovrätten i det uppmärksammade spädbarnsfallet i Kristianstad. En nu 23-årig man dömdes till fyra års fängelse för grov misshandel mot sin egna dotter mellan den 10 augusti och 9 september. Samtidigt valde de att åter igen fria den nu 25-åriga mamman.

Fallet uppmärksammades i samband med att den fem veckor gamla flickan dog på sjukhuset i september månad. Barnet hade då spår av 20 gamla revbensfrakturer. Ett par veckor tidigare ska det ha funnits blåmärken på barnets kropp enligt vittnen och den stora mängd fotografier som mamman tagit på sin dotters kropp.

I somras friades båda föräldrarna. Kristianstad tingsrätt gjorde bedömningen att bevisen om misshandel inte var tillräckligt. De skriver i domen att de brutna revbenen och märkena på kroppen kan ha berott på någon typ av sjukdom. Det vill säga att det inte går att utesluta ett sådan scenario.

När fallet överklagades i hovrätten tog man särskilt upp just detta. Ett flertal rättsläkare har förhörts och de flesta av dem ger utlåtandet att barnet inte led av rakit (engelska sjukan) eller nån annan liknande sjukdom som kan ge benskörhet. De kom fram till att skadorna måste ha uppkommit till följd av yttre våld.

Fyra veckor har nu gått utan att varken försvarsadvokater eller åklagare har överklagat. På måndag är sista dagen att skicka in ett överklagande till Högsta Domstolen. Efter det vinner domen laga kraft.

Rent praktiskt innebär det att domen på tisdag inte längre kan överklagas. Pappan som nu sitter häktad kan då också påbörja sitt fängelsestraff.

24kristianstad.se har upprepade gånger försökt att nå pappans åklagare Niclas Larsson för en kommentar. Under fredagen var han upptagen med möten och därmed inte tillgänglig. Åklagaren var inte heller nåbar under fredagen.

Relaterade artiklar

Parkeringstvist avgjord i hovrätten

Mannen från Kristianstad tvingas betala p-böter, men kommunen får stå för rättegångskostnaderna. Det framgår av en ny dom från hovrätten.