Laddar

Spädbarnsdådet: Sista rättegångsdagen – mamman isolerad efter hot

I dag avslutades rättegången i det uppmärksammade spädbarnsfallet. De båda föräldrarna friades i tingsrätten. Nu ska Hovrätten avge sin dom.

delningar

Det har snart gått fem månader sedan Kristianstads tingsrätt tog beslut om det uppmärksammade spädbarnsfallet i Kristianstad. En 24-årig kvinna och en 22-årig man åtalades för vållande till annans död samt grov misshandel av sitt egna barn. De satt häktade under 10 månader och blev frikända av tingsrätten.

Efter att fallet uppmärksammades har mamman till stor del hållit sig isolerad och har umgåtts med sin hund. Anledningen är att det har riktats hot mot henne och att folk har försökt att söka upp henne. Därför ville hon inför hovrätten inte berätta var hon uppehåller sig.

– Hon går inte ut annat än med sin hund i skogen. Hon träffar inga andra människor än den familjen hon bor hos just. Hon är fullständigt isolerad och har inget liv överhuvudtaget, sade mammans advokat Torgny Dahlberg till P4 Kristianstad. 

Brottsmisstanken mot föräldrarna kom efter att deras dotter hade dött av en hjärnblödning. Flickan hade flera skador på kroppen som de inte kunnat förklara. På revbenen var det 20 frakturer, tungan hade tidigare svullnat upp och på kroppen fanns det enligt åklagaren blåmärken.

Fallet togs upp på nytt i Hovrätten i Malmö den 8 november. Sedan dess har det pågått ett flertal förhandlingsdagar. Under de flesta av dessa har det spelats upp inspelade förhör från mamman, pappan och expertvittnen. I dag hölls den sista rättegångsdagen innan hovrätten tar ett beslut om en ny dom.

Liksom i överklagandet valde åklagaren under den sista dagen att lägga skulden på pappan. Ingen av föräldrarna uppges ha någon psykisk störning, men mannen har en diagnos för ADHD och har i förhör uppgetts kunna bli aggressiv.

– Vad gäller synnerligen grov misshandel är det pappan som aktivt orsakat de skadorna. Mamman ska dömas på garantansvaret, sade åklagare Eva Norberg enligt P4 Kristianstad.

Enligt domen i tingsrätten var bevisen inte tillräckligt övertygande om att barnet skulle ha blivit misshandlat. Det som advokaterna hela tiden pekat på är att flickan kan ha lidit av någon sjukdom för försvagat skelettet. Det ska enligt tingsrätten ”vara i praktiken uteslutet att det kan ha gått till på annat sätt än åklagaren påstått”.

– Både under graviditeten och efteråt har läkarna kommit fram till att barnet hade symptom som visar att barnet var sjukt. Jag tror att Hovrätten kommer fram till samma utfall som tingsrätten. Det är mycket som talar emot något annat, sade pappans advokat, Niclas Larsson till 24kristianstad inför hovrättsförhandlingen.

Under den sista dagen stod åter expertvittnenas ord mot varandra. De rättsläkare som åklagaren har tagit hjälp av hävdar att blåmärken och revbensfrakturer har uppstått på grund av yttre våld. Den rättsläkare som försvarsadvokaterna tagit hjälp av hävdar att barnet kan ha lidit av benskörhet. Det är något som åklagarens rättsläkare i sin tur tillbakavisar.

Yrkandet från åklagaren är de båda föräldrarna nu ska dömas till mångåriga fängelsestraff. Det uppges inte någon tidsperiod, mer än att det bör ligga över minimistraffet för grov misshandel och vållande till annans död. För grov misshandel är det lägsta straffet ett år och sex månader i fängelse.

Det är ännu inte beslutat vilket datum domen kommer att meddelas.

– Detta är inget beslut man tar på en timme eller så, sade rättens ordförande enligt P4 Kristianstad.

Relaterade artiklar