Laddar

Spädbarnsdådet: Nu tas fallet upp i hovrätten – här är allt du behöver veta

Två föräldrar som misstänktes ha misshandlat sin dotter till döds, blev friade av Kristianstads tingsrätt. Nu ska fallet tas upp i Hovrätten.

delningar

Fallet med den fyra veckor gamla flickan från Kristianstad, började för lite mer än ett år sedan. Den 9 september år 2016 fördes barnet till sjukhus efter att hennes föräldrar larmat SOS och försökt att ge henne första hjälpen. Livet på flickan går inte att rädda. Dagen efter stängdes respiratorn av.

Mamman och pappan hämtades samtidigt av polisen. Anledningen var att de misstänktes ha misshandlat sin dotter under flera veckors tid. Barnet har haft en svullnad på tungan, flera märken och totalt 20 frakturer på revbenen.

Rättegången mot föräldarna inleddes i maj månad. Den 20 juli kom en friande dom i Kristianstads tingsrätt. Efter det har åklagaren Eva Norberg valt att överklaga domen och nu ska fallet tas upp i Hovrätten i Malmö. Rättegången där kommer till stor del att byggas på inspelade förhör med både föräldrarna och med vittnen.

Åklagaren har yrkat på att både mamman och pappan bör dömas till långa fängelsestraff. Hennes motivering är att Hovrätten bör fokusera på själva händelsekedjan. Att föräldrarna friades beror till stor del på att det inte gick att bevisa att barnet inte led av någon sjukdom. Deras advokater tror att Hovrätten kommer fram till samma slutsats som tingsrätten i Kristianstad.

– Både under graviditeten och efteråt har läkarna kommit fram till att barnet hade symptom som visar att barnet var sjukt. Jag tror att Hovrätten kommer fram till samma utfall som tingsrätten. Det är mycket som talar emot något annat, säger pappans advokat, Niclas Larsson.

Totalt 12 dagar samt en reservdag är nu avsatta för en huvudförhandling. Både föräldrarna, deras advokater och åklagaren kommer att finnas på plats i Hovrätten under flera av dagarna. Tidigast i slutet av december väntas en dom.

 

LISTA: Här är allt som sker i Hovrätten under huvudförhandlingen:

Onsdag, 8 november: Åklagaren kommer att göra yrkanden och sakframställningar, där man presenterar skriftlig bevisning. Det har inte tillkommit några ytterligare bevis sedan tingsrättens dom.

Måndag, 13 november: Fortsatta sakframställningar. De båda föräldrarna, advokaterna och åklagaren kommer att närvara.

Fredag, 17 november: På förmiddagen finns det utrymme för ytterligare sakframställningar. På eftermiddagen ska det spelas upp ett totalt tre timmar av ett förhör av mamman. Det har spelats in under tingsrättens gång.

Tisdag, 21 november: Ytterligare förhör med mamman kommer att spelas upp. Det är över fem timmar bandat material som Hovrätten ska ta del av denna dag.

Måndag, 27 november: Nu är det dags för Hovrätten att ta del av förhören med pappan. Det kommer att inledas denna dag med totalt cirka fem timmars uppspelning av bandat material.

Tisdag, 28 november: Förhören med totalt tio vittnen kommer att spelas upp.

Torsdag, 30 november: Förhör med ytterligare tio vittnen kommer att spelas upp i Hovrätten.

Onsdag, 6 december: Uppspelning av förhör med ytterligare sju vittnen. Föräldrarna tillsammans med deras advokater kommer att finnas på plats under eftermiddagen.

Torsdag, 7 december: Fortsatt uppspelning av förhör med flera av vittnena. Bland annat från en av rättsläkarna.

Måndag, 11 december: Sista dagen med uppspelningar av material från tingsrätten. Denna gång är det förhören av totalt sex vittnen.

Tisdag, 12 december: Hovrätten informeras om föräldrarnas levnadsomständigheter (personalia). Denna dag ska advokaterna och åklagaren också hålla sina slutpläderingar.

Onsdag, 13 december: Reservdag

Efter detta väntas det ta minst en vecka innan domen avkunnas. Föräldrarna är sedan tidigare frikända och släppta ur häkte.

Relaterade artiklar