Laddar

Spädbarnsdådet: Här är föräldrarnas förklaring till dotterns död

På måndag startar rättegången mot de två föräldrar som misstänkts för grovt vållande till annans död samt synnerligen grov misshandel av ett spädbarn i Kristianstad. Här är parets förklaring till vad som har skett.

delningar

Redan i augusti förra året fanns det svaga misstankar mot föräldrarna. Barnet hade tagits till CSK i Kristianstad för en kontroll, men till en början fanns inget direkt avvikande. Efter ett par veckor hade barnet fått läggas in på sjukhuset för vård. Sjuksköterskorna såg att det var märken under tungan, men kopplade inte ihop det med någon misshandel. De trodde närmast att det kunde bero på undernäring. Vid senare tillfällen har personalen berättat i förhör om hur mamman verkade avskärmad och att pappan inte hade bytt blöja på sitt barn.

Den 9 september kommer samtalet till SOS Alarm om ett barn som har svårt att andas. Föräldrarna får rådet att ge henne hjärtmassage. De följer instruktionerna samtidigt som en ambulans skickas till deras bostad. Barnet som är mellan 4-5 veckor gammalt tas till Centralsjukhuset i Kristianstad för vård. Hon har fått hjärtstopp och haft syrebrist till hjärnan under en längre tid. Då tas beslutet att skicka vidare barnet till Lunds universitetssjukhus.

Dagen efter ser läget dystert ut. Barnet misstänks vara hjärndött och klockan 20.15 den 10 september stängs respiratorn av. Ögonen är svullna, alla revbenen är av och där finns tidigare skador på kroppen som har läkt. Samtidigt med detta grips båda föräldrarna misstänkta för dråp på sin egen dotter. De transporteras till polisen i Kristianstad. I dag är de åtalade för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.

I förhöret lägger mamman skulden på barnets pappa. Hon började att upptäcka blåmärken på barnet efter att det hade fötts. Vid ett tillfälle frågade hon pappan om märkena på kroppen och fick till svar att han råkat tappa en fjärrkontroll i ansiktet på dottern. Efter det upptäcktes allt fler svullnader. Kvinnan kopplade inte ihop med någon misshandel, utan misstänkte istället att barnet kunde ha drabbats av cancer.

Enligt förhöret skulle förklaringen till alla blåmärken vara att hennes dotter var överkänslig och att det hade skett någon typ av olycka när hon inte var närvarande. Men så bröts revbenen vid två tillfällen. Då kom tankarna om att någon medvetet skadat barnet.

Mannen förnekar samtidigt att han skulle ha skadat någon, men kan inte ge någon förklaring till revbensbrotten. Han får frågan upprepade gånger i förhören, men säger sig inte minnas.

– Jag har inte gjort nånting för att förutsätta min dotter i fara överhuvudtaget. Jag känner inte det så, jag ser inte det så, säger mannen.

Nu ska händelsen upp till rättegång i Kristianstads tingsrätt. Mellan 8-9 dagar beräknas det ta. Under maj och juni månad är dagar avsatta för rättegången. Både mannen och kvinnan riskerar att bli dömda till fängelse.

Relaterade artiklar