Laddar

Åklagaren överklagar spädbarnsdomen

Föräldrarna som stod åtalade för att ha misshandlat sin dotter till döds friades. Nu har ett beslut om överklagande kommit. ”Jag har fattat beslutet att överklaga domen”, säger åklagaren Eva Norberg.

delningar

I början av maj inleddes rättegången mot de två föräldrar som stod åtalade för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, gentemot sin fyra veckor gamla dotter. Efter 14 rättegångsdagar i Kristianstads tingsrätt kunde så bägge föräldrarna frias från brott den 20 juli.

– Det var en förväntad dom med tanke på de bevis som tidigare har presenterats och att de tidigare släpptes från häktet efter ett beslut i tingsrätten. Vi har visat att det finns alternativa förklaringar och det åklagaren har presenterat räcker inte för en fällande dom, berättade mammans advokat Torgny Dahlberg för 24Kristianstad efter den friande domen.

Nu står det dock klart att domen överklagats till Hovrätten.

– Ja, det har jag gjort. Jag har fattat beslutet att överklaga domen, säger åklagaren Eva Norberg och lägger kort därpå till:

– En kollega till mig har skickat in överklagandet till Kristianstad tingsrätt. Jag har begärt att jag ska få anstånd till att utveckla grunderna och de inkommande bevisuppgifterna när jag kommer tillbaka, förklarar Norberg, som för tillfället befinner sig på semester.

I slutet av augusti är åklagaren Eva Norberg tillbaka i tjänst, och hon har därför ansökt om anstånd till och med 4 september.

– Den korta kontentan är att jag har överklagat med hjälp av min kollega. Sen kommer jag skriva själva överklagandet, själva grunderna och innehållet, när jag är tillbaka i tjänst.

Varför har du valt att överklaga? – Det jag kan säga i nuläget är att jag inte delar tingsrättens bedömning av bevisningen som förebringats i målet. Det är därför jag har överklagat.

De tidigare åtalade föräldrarnas dotter avled 10 september 2016.

Relaterade artiklar