Laddar

Somnade under färd – körde in i lyktstolpe

Lastbilschauffören har nu dömts i Kristianstads tingsrätt.

delningar

I slutet av maj 2017 inträffade en singelolycka på E22 i höjd med Hammar. En 50-årig lastbilschaufför somnade då under färden, och kolliderade med en lyktstolpe.

Åtal väcktes mot mannen i mitten av januari och nu har Kristianstads tingsrätt dömt 50-åringen för brukande av falsk urkund, vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Mannen har berättat att han inte mådde bra under körningen och att han funderade på att stanna och vila. Han bestämde sig dock för att köra vidare. Ett beslut som gör att tingsrätten nu dömer honom för vårdslöshet i trafik.

Enligt tingsrätten har mannen gjort ett aktivt val trots sin medvetenhet. Han borde därför känt till riskerna för att slumra till bakom ratten.

”NN har genom det medvetna risktagandet att fortsätta köra lastbilen trots sitt uttröttade tillstånd i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolyckan hade betingats av omständigheterna”, skriver Kristianstads tingsrätt i domen.

Åtalen gällande olovlig körning och brukande av falsk urkund har erkänts av 50-åringen. Han hade nämligen inte behörighet att köra lastbil och uppvisade ett falskt körkort för polis som anlände efter att olyckan ägt rum.

Tingsrätten har bestämt påföljden till en villkorlig dom. Mannen ska även betala 50 stycken dagsböter.

Relaterade artiklar