Laddar

Sommarjobbar som turistvärd: ”Är väldigt roligt”

Under sommaren har åtta stycken ungdomar arbetat som turistvärdar i Kristianstad. Där har de hjälpt framförallt turiser att navigera sig bland sevärdheter och bussar.

delningar

Under sommaren har Kristianstad tourist center haft åtta feriearbetare anställda som turistvärdar. De har främst funnits ute på stan med sin cykelvagn för att hjälpa besökare vid eventuella frågor. Men de har även närvarat på större evenemang som Jamboree17. Under augustis andra vecka var det 16-åriga Oliver Flodqvist, som till vardags går på naturbruksgymnasiet i Växjös tur att dra på sig tröjan med texten ”ask me”. Ett jobb som han verkligen trivs med.

– Jag tycker det är ett väldigt roligt jobb. Framförallt för att det händer olika saker varje dag.

Vad har du haft för arbetsuppgifter?

I början var det mest att gå runt och marknadsföra staden genom att dela ut lite olika varor. I samband med det skulle jag uppmuntra dem att tagga sina bilder på sociala medier från staden med hashtagen #KollaKristianstad. Jag har även varit i informationsbåset. Eftersom jag vuxit upp här kunde jag svara på de flesta frågorna om vilka sevärdheter turisterna borde besöka. Naturum var det jag nämnde i första hand.

Och att han sökte till jobbet var ingen slump då han tycker det är intressant att prata med människor och hjälpa till. Trots att han inte har någon tidigare erfarenhet av branschen.

– Jag har haft praktik på Willys samt ett dagis tidigare. Men jag har ingen erfarenhet från denna typen av jobb.

Även Hanna Kuhlau, som är ansvarig för feriearbetarna, tycker att han skött sig exemplariskt. Detta då han visat på flera fina egenskaper som en bra turistvärd behöver.

– Det har gått jättebra. Han är väldigt öppen och har lätt för att ta kontakt med människor. Det i kombination med att han kommer från staden och är kunnig om den är väldigt bra.

På vilket plan har det underlättat mest för den ordinarie personalen att ha feriearbetare hos er?

De här lite enklare grejerna som att mata in enkäter och packa upp kassar har gått fortare. Det har gett oss mer tid att arbeta med saker som vi inte kan lämna över till dem. Sen har de haft en cykel som de kört runt med i stan och svarat på frågor. Det har också varit till stor hjälp för oss.