​Sommaräventyr med robotbilar och experiment

Foto: Högskolan Kristianstad

33 lyckliga barn har fått möjligheten att delta i Campus Kids på Högskolan i Kristianstad.

delningar

Mellan 17 och 26 juni får Campus Kids på Högskolan i Kristianstad av stapeln. Campus Kids är ett sommaräventyr för barn i högskolans spännande värld. Under sju dagar får 33 barn i åldrarna 10-12 år testa olika utbildningar och forskningsområden på ett lekfullt sätt.

Barnen kommer att delas in i lag och tävla mot varandra i lite ovanliga grenar som smak, företagande och robotrace. Barnen kommer bland annat att få experimentera i laboratorium, leta efter hajtänder och dinosaurier samt tävla med egenbyggda robotbilar.

– Detta är andra sommaren vi visar barn allt roligt och spännande som högre utbildning kan ge. Deltagarna får en inblick i högskolans värld och ämnen som förhoppningsvis kan inspirera dem att läsa vid ett högre lärosäte i framtiden. Vi har kvar de populäraste aktiviteterna från förra sommaren och har lagt till en del nya, som att digitalisera kommunens framtida badhus, säger Jenny Hultman, eventkoordinator vid Högskolan Kristianstad i ett pressmeddelande.

Det har varit hårt tryck på platserna som snabbt fylldes upp, även reservplatserna har nått en maxgräns.

FAKTA

Så ser programmet ut:

MÅNDAG 17 JUNI

08.30-11.45 Välkomna till Högskolans värld Vi startar HKR Campus kids med en förmiddag i lekens tecken för att lär känna varandra. Det blir lagindelningsaktivitet och även lite pyssel.

12.30-15.00 Fritidsfångarna på fortet* På högskolan utbildar vi många studenter som blir pedagoger för barn i alla åldrar. Vissa blir lärare som undervisar på fritidshem, där barnen får utvecklas utifrån sina egna intressen och behov. Denna eftermiddag kommer vi tillsammans med Jonas Söderholm och Christian Andersson att få lösa problem och testa idéer genom olika lekar och sedan avrundar vi dagen med vår egen version av Fångarna på fortet. Förlåt, Fångarna på HKR!

TISDAG 18 JUNI

Resan till världens ände Universum, eller kosmos, är ett oerhört stort ställe, större än någon kan föreställa sig! Men är det oändligt? Under ledning av Urban Eriksson kommer vi att utforska Kosmos och kika på olika saker som finns i detta, allt från småsten och månar till det största vi vet, hela universum! Vi kommer att lämna Jorden med vårt rymdskepp (Planetariet) och bege oss ut på den längsta resa du någonsin varit med om och se på allt som finns där ute i rymden. Kanske hittar vi en ny jord, eller slutet av universum? Och kanske en utmaning som kräver ett skarpt sinne för att lösa?

HKR Drakarna Det låter kanske lite skrytigt men vi har Sveriges bästa ekonomutbildning, vilket vi tycker är superhäftigt. I dag ska vi få göra en blixtvisit när Felix Terman som undervisar i företagsekonomi ska hjälpa oss att bli direktör för några timmar. Vi ska starta egna företag och bilda små ledningsgrupper. Vi kommer att hitta affärsidéer och lär oss om de fyra P:na. Det blir lite som programmet Dragons Den fast på HKR-vis.

ONSDAG 19 JUNI

På liv och död Vi tar oss in i sjuksköterskornas värld. Anne Korsgaard Magnusson och Tina Nilsson visar oss deras simuleringsrum där studenterna vanligtvis tränar på olika situationer som de senare kan hamna i. Ni ska se själva vad verkligt! Denna förmiddag får vi kunskap om hur vi gör en snabb bedömning av en person som skadats i en olycka eller blivit akut sjuk. Vi får träna på akuta situationer, får tips och råd om vad vi ska göra och hur vi ensamma eller i grupp kan hjälpa den skadade på ett säkert sätt.

Filmtajm Visste du att man inte behöver bo i Kristianstad för att plugga här? På högskolan finns många kurser som man kan läsa via Internet och våra studenter finns i stort sett i hela världen. Ovanför biblioteket finns en filmstudio där lärarna kan spela in föreläsningar och lektioner som studenterna kan titta på. Tillsammans med Dan Wirdefalk och Åsa Kronkvist får vi besöka filmstudion och spela in en kort film. Vi avslutar med en festlig filmpremiär.

TORSDAG 20 JUNI

En gastronomisk upplevelse I dag besöker vi ett av Sveriges absolut bästa gastronomiprogram. Här lär vi oss lite mer om hur mat fungerar, från jord till bord. Kan man lära sig tycka om mat som man inte gillar? Hur fungerar våra sinnen när vi äter? Vi kommer att hålla till i vårt fina kök där ni ska vara små mini-gastronomer. Tillsammans tillreder vi ett smarrigt mellanmål och pratar om den stora betydelsen som mat och måltider har i våra liv, allt under ledning av Karina Birch och Viktoria Olsson.

Robotrace - bygg din självkörande bil På Högskolan har vi utbildningar för högskoleingejörsstudenter. I dag kommer Johan Müllern-Aspegren och Fredrik Frisk att ta med oss till högskolans datalabb där vi lär oss om programmering av robotar. Därefter får vi gruppvis programmera robotbilar och tävla mot varandra! Nästan så som våra studenter får göra för att träna och lära sig data och teknik.

MÅNDAG 24 JUNI

Digital design på badhuset I dag öppnar vi en dörr med ett dörrhandtag, men det kan också vara en svepande handrörelse mellan tågvagnarna, blippa ett kort eller med hjälp av fingeravtryck. Finns det fler sätt att öppna dörrar och hur kan de i så fall komma att se ut i framtiden? Jeanette Johansson och Desirée Henrysson hjälper oss att bli digitala designers för en dag när vi ska göra Kristianstads kommuns nya badhus mer digitalt. Men vad är det i slutändan som gör att vissa idéer fungerar och inte andra?

In i människokroppen På högskolan arbetar och undervisar en riktig Youtubestjärna - nämligen Agne Paulsson. Agnes Youtubeklipp har nästan 1,5 miljon visningar. Denna eftermiddag får vi träffa honom ”live” då vi tillsammans ska ta oss in i människokroppen, närmare bestämt hjärtat, lungorna och cellerna. Hur kommer syret till våra celler? Hur kommer koldioxid från våra celler ut i luften? Vi tittar på celler i mikroskop. Vi tittar på modeller av hjärta och lungor och ser hur blodet går in och ut ur hjärtat.

TISDAG 25 JUNI

08.30-11.45 Bland tandtroll och borr Du kanske undrar om vi hamnat fel? Har vi kommit till tandläkaren? Nej, vi är helt rätt. Denna förmiddag tar Ismail Abbas oss rakt in i högskolans egen patientmottagning. I dessa lokaler tränar våra blivande tandhygienister på både dockor och riktiga patienter. Vad är karies? Vad händer när vi inte borstar ordentligt? Detta och mer där till får vi lära oss. Vem vet, vi kanske får testa lite också?

12.15-15.00 Dinosauriernas tid i Kristianstad Bussen står redo att ta oss långt tillbaka i tiden tillsammans med Nils-Olof Svensson. Bussresan tar oss till Ullstorp där vi besöker ett kalkbrott för att leta fossiler från djur som levde i ett hav med skärgårdsmiljö som täckte hela Kristianstad under dinosauriernas tid. Fossil som kan hittas där kommer från hajar, bläckfiskar, sjöborrar, musslor, armfotingar, benfiskar, sköldpaddor, plesiosaurier, mosasaurier och dinosaurier.

ONSDAG 26 JUNI

08.30-15.00 Avslutningsdag Lägret drar ihop sig mot sitt slut. Det vankas sluttävling. Mer än så säger vi ej :)

Högskolan Kristianstads mål är vara ett ledande lärosäte inom några av landets mest eftertraktade akademiska utbildningar, anpassade för framtidens arbetsliv. 60 program och 300 kurser, som kännetecknas av vetenskaplighet, forskningsanknytning och hög pedagogisk kvalitet.

Text: Högskolan Kristianstad

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar