Snökanonerna har startats i Vångabacken

Det kalla vädret har gjort det möjligt att starta snökanonerna i Vångabacken. Ännu är det dock inte klart vilket datum anläggningen öppnar.

delningar

Med fyra veckor kvar till sportlovet kunde föreningen bakom Vångabacken starta snökanonerna tillfälligt under fredagen förra veckan.

De nio maskinerna kan tillsammans tillverka 300 kubikmeter konstsnö i timmen. Det krävs dock flera minusgrader under några dagar i följd för att fylla backen. Just nu är det för varmt för att kanonerna ska fungera optimalt.

– Vi körde igång snökanonerna under ett dygn, men sedan fick vi stänga av de igen. Det krävs två minusgrader, men hittills har det inte varit tillräckligt kallt. Bara för någon dag sedan hade vi beredskap framåt 22-tiden för att kunna sätta igång snökanonerna. Nu väntar vi på kylan, säger Mats Hansson, ordförande i Vångabergets Slalomklubb.

Något exakt datum för öppning av anläggningen är därmed inte bestämt. Däremot bjuder Vångabacken på flera nyheter.

En av dessa är ett barnanpassat område som är föreningens största satsning någonsin. Det innehåller bland annat en backe med mindre lutning.

– Vi har flyttat nybörjarbacken och har byggt en ny lift, som bara den gick på två miljoner kronor. Det blir nu lättare för barn och nybörjare att åka lift, samtidigt som det blir ett säkrare område. Det är något som vi i klubben har längtat efter länge, säger Mats Hansson.

Den 250 meter långa knappliften blev nyligen slutmonterad och godkänd. Det har kommit till, delvis tack vare stöd från Sparbankstiftelsen 1826.

Vångabacken.

På filmklippet nedan ser du hur Vångabacken såg ut den 21 januari.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar