Laddar

Snart måste du använda genomskinliga sopsäckar i Kristianstad

Snart måste privatpersoner och företag i Kristianstad använda sig av genomskinliga sopsäckar. Här är förklaringen.

delningar

Från och med nästa år kommer Renhållning i Kristianstad kräva att både privatpersoner och företag slänger sina grovsopor i genomskinliga sopsäckar. Det är ett krav som införs för att bättre värna om miljön. Syftet är att en större mängd avfall ska sorteras rätt.

– När vi gör analyser av innehållet i hela grovavfalls-containern, så ser vi att mycket av det är felsorterat. Det är inte farligt ifall det är lite trä eller kanske en plastburk. Men om det är farligt avfall som färgrester eller batterier, då blir det inte bra för miljön ifall det sorteras felaktigt, säger produktionschefen Christian Edwardsson.

Denna vecka kommer de att starta en kampanj för att upplysa Kristianstads invånare om att de ska använda rätt sorters sopsäckar. De kommer gå ut med information på hemsidan, via sociala medier och i tidningar.

– Vi vill ta vårt ansvar för att förbättra sorteringen. På det här sättet kan vi enklare handleda våra kunder på återvinningscentralerna och säga ifall de ska plocka upp något från sopsäcken. Ifall något är felslängt, kan vi se vad som finns i säckarna och få det sorterat rätt, säger Christian Edwardsson.

De som påverkas av beslutet med de genomskinliga sopsäckarna, är de kunder som betalar renhållningstaxa i Kristianstad och slänger sina grovsopor vid återvinningscentralerna i Åhus, Arkelstorp, Snårarp, Degeberga eller Tollarp. Successivt ska invånarna lära sig vilka säckar de ska använda.

– Vi kommer att upplysa kunderna om att de behöver genomskinliga sopsäckar. Under en övergångsperiod ska vi se till att kunderna kan bli av med avfall på rätt sätt. Vi har inte resurser att bli något sop-polis och det är inte heller syftet, säger Christian Edwardsson.

För att underlätta för kunderna har Renhållningen i Kristianstad redan nu sett till att det ska bli enklare att köpa rätt typ av sopsäckar. Att få tag på dem ska inte bli något större problem.

– Kundtjänst har runt till samtliga affärer i Kristianstad som vi tror säljer sopsäckar och bett dem att ta hem genomskinliga istället för svarta. De har varit positiva till det och verkligen ställt upp för att hjälpa till, säger Christian Edwardsson.

Relaterade artiklar