Laddar

Snart införs betalparkering på tusentals parkeringsplatser

Därför ska nästan 2 000 Kristianstadsbor börja betala för att parkera.

delningar

Det har sedan länge funnits problem för kommunala ABK:s hyresgäster att hitta lediga parkeringsplatser på Österäng, Sommarlust och Gamlegården, vilket Hem & Hyra först rapporterade.

Huvudanledningen är att platserna tas upp av framförallt arbetsplatsparkeringar från andra områden. Det vill säga av personer som parkerar i närheten av lägenhetshusen med inte bor eller är gäster där. Det finns också vissa problem med skrotbilar som står på parkeringarna. Därför inför nu ABK betalparkering för områdena som gör det enklare för de boende och gästerna att få en plats.

– Eftersom det är gratis parkeringar har vi inte haft så mycket lagligt att sätta emot. Den betalda parkeringen kommer att kallas abonnemangsparkering och priset blir 50 kronor i månaden. Den som betalar det får stå på ledig plats i området. Cirka tio procent blir besöksparkeringar till kommunal timtaxa.

– En viktig anledning är också att alla hyresgäster i dag betalar för underhåll och skötsel av parkeringsytorna, även de som inte har bil. Det blir mer rättvist när det är de som har bil och använder parkeringsytorna som betalar, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK till Hem & Hyra.

Först ut med betalparkeringen är Österäng på ungefär 600 platser och Sommarlust med cirka 300, som båda kommer införa betalsystemet den 1 april. I höst kommer även hyresgäster på Gamlegården att börja betala för parkering med ungefär 1 000 platser.

– Vi har haft många synpunkter om detta problem och det är angeläget. Det är möjligt att några kommer att reagera men å andra sidan är 50 kronor en modest summa. Vi tror att våra hyresgäster kommer att uppleva det som positivt att parkeringsplatserna används av de som verkligen behöver dem, säger Jonas Rosenberg till Hem & Hyra.

Det kommer inte att finnas något fysiskt bevis att sätta i bilen för de som har abonnemang på en parkeringsplats. Däremot kommer man att kontrollera registreringsnumren för att se till att inga bilar står felparkerade.