Laddar

Snart förändras registreringsskyltarna

Till hösten får svenskarna 39 miljoner nya kombinationer.

delningar

Dagens system för registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror har funnits sedan 1972.

Det maximala antalet möjliga kombinationer är 12,1 miljoner. I Sverige finns det i nuläget närmare 11,5 miljoner registrerade bilar.

Transportstyrelsen beräknar att maxtaket kommer att uppnås under början av nästa år, därför planeras registreringsskyltarna att ändras under slutet av 2018.

Förändringen innebär att den sista siffran i registreringsnumret kan ändras till en bokstav. Det blir alltså varken fler eller färre tecken än förut, men det innebär ungefär 39 miljoner nya kombinationer.

 

Snart kommer skyltar som denna att finnas på vägarna. Foto: Transportstyrelsen.

De nya skyltarna kommer att lanseras under det sista kvartalet av 2018, enligt Christofer Kärrdahl, verksamhetsledare fordon på Transportstyrelsen.

– Då kommer vi även informera allmänheten så man inte tror att det är en massa utländska och falskregistrerade bilar. Men även andra länder behöver få information om att de svenska registreringsnumren kan se lite annorlunda ut, sa Christofer Kärrdahl nyligen till Expressen.

Alla befintliga registreringsskyltar kommer att behållas och fordonsägarna kommer inte att behöva byta skylt, enligt Transportstyrelsen.

Att köpa en ny bil nästa år kommer inte heller att automatiskt innebär att man får en registreringsskylt med en bokstav som sista tecken. Eftersom en hel del bilar skrotas så slumpas både nya och gamla nummer ut.

Bokstaven O kommer inte att användas som sista tecken i de nya registreringsnumren. Detta för att förhindra sammanblandning mellan bokstaven O och siffran 0, enligt Transportstyrelsen.

Relaterade artiklar