Laddar

Snart chockhöjs fordonsskatten

Regeringens nya skatteförslag kommer att straffa många svenska bilägare hårt i år.

delningar

Från och med 1 juli 2018 ändras reglerna för fordonsbeskattning.

Det innebär bland annat en skattehöjning för nya bilar som registreras efter den 1 juli 2018. Reglerna kommer alltså inte att påverka bilar registrerade innan dess.

Skattehöjningen gäller under bilens första tre år och skillnaden blir störst för bensindrivna bilar. Samtidigt kommer dieselbilar få en högre skatt genom hela sin livslängd.

Det innebär att många bilar kommer att få en årlig skattehöjning på tusentals kronor.

Till exempel en bensindriven Volvo XC60 kommer att få en skattehöjning från dagens 1600 kronor till hela 7000 kronor per år, enligt Allt om bilar. Det innebär en ökning med över 335 procent.

Dieselversionen av XC60 får istället en skattehöjning på över 136 procent de tre första åren och efter det, en ökning med 16 procent jämfört med i dag.

Det blir också en stor skatteskillnad för lätta lastbilar.

Till exempel Volkswagen Crafter 35 2,0 TDI kommer att få en årlig skatt på 13 302 kronor från dagens 5 692 kronor, vilket är en ökning med nästan 134 procent.

Samtidigt kommer regeländringarna att innebära att de bilar som i dag klassas som miljöbilar, inte längre kommer att ha fem års skattebefrielse. Istället kommer det tillsättas en bonus för bilar som släpper ut mindre än 60 gram koldioxid per kilometer.

Bilar med noll-utsläpp kommer att få högst bonus på upp till 60 000 kronor, enligt regeringens hemsida.