Laddar

Skrällen: Så många vill att robotar kör bilen

Många svenskar vill använda artificiell intelligens för säkrare trafik.

delningar

Den tekniska utvecklingen fortsätter i en rasande fart och allt mer pengar satsas på AI, artificiell intelligens.

Huawei gjorde nyligen en undersökning om hur vi önskar att AI ska hjälpa oss

Varannan svensk vill att den nya tekniken ska göra trafiken säkrare, enligt undersökningen. En av tre önskar att AI ska ställa sjukdomsdiagnoser och en av fem vill att tekniken ska skicka påminnelser i vardagen.

Det visar sig även att så många som var femte person kan tänka sig att betala extra för att AI ska köra bilen. Hjälp i arbetet samt agera personlig assistens, är ytterligare tjänster som många är beredda att spendera extra på.

– Att många kan tänka sig att betala extra för AI-tjänster visar att artificiell intelligens är något som är eftertraktat, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei Technologies i Sverige.

Dock uppger endast tre procent att de är villiga att betala för en AI-tjänst som lyssnar på problem eller som är en vän. I åldersgruppen 16 till 29 år kan däremot dubbelt så många betala extra för artificiell intelligens som lyssnar på problem.

– Vänder man blicken mot den japanska kulturen går det att se hur det ganska länge funnits exempel på digitala partners, framförallt att män haft en flickvän i mobilen. I vissa fall vill vi så gärna ha en vän att vi nöjer oss med en AI, säger Simon Winter, doktor i kognitionsforskning och analytiker vid tankesmedjan Infontology.

Topp fem: Det här vill svenskarna att AI gör i framtiden:

1. Göra trafiken säkrare, 46 procent 2. Möjliggöra självkörande bilar, 35 procent 3. Ställa sjukdomsdiagnoser, 30 procent 4. Agera kundservice, 18 procent 5. Skicka påminnelser i vardagen, 18 procent

Topp fem: De här AI-tjänsterna är svenskarna villiga att betala extra för:

1. Köra bil åt mig, 21 procent 2. Hjälpa mig att arbeta, 13 procent 3. Agera min personliga assistent, 12 procent 4. Informera mig om vad som saknas och ska inhandlas, 11 procent 5. Skicka påminnelser i vardagen, 11 procent

Relaterade artiklar