Skolprojekt av studenter blev viktig innovation

När Paolo Nardi lyfter armen registrerar sensorerna rörelsen och informationen skickas till datorn. Hans och Shameer Pradhans innovation Pfit Physio kan vara till stor hjälp för sjukgymnaster och deras patienter.

Nu har de två studenterna i Kristianstad chans att kamma hem en prispott på en halv miljon kronor.

delningar

Det startade som ett mindre skolprojekt på Högskolan Kristianstad men har nu blivit ett företag som studenterna Paolo Nardi och Shameer Pradhan satsar helhjärtat på. De deltar nu i den pågående innovationstävlingen Venture Cup, där de har chans att kamma hem en prispott på en halv miljon kronor, men det är bara ett steg på vägen. Målet är att verkligen göra skillnad för människors hälsa.

Uppfinningen de har tagit fram kallas för "Pfit Physio", och dess syfte är att hjälpa och motivera patienter att göra de övningar de fått rekommenderade från sjukgymnasten. Med hjälp av sensorer kan armrörelser sedan registreras och föras över till grafer på telefonen. Kontakter har knutits med sjukgymnaster på en kiropraktormottagning.

– De har varit mycket intresserade och menar att detta har en stor potential. För det handlar ju inte om att ersätta det personliga mötet eller göra sjukgymnasterna överflödiga, utan om att sjukgymnaster och deras patienter kan dra nytta av tekniken, säger Shameer Pradhan i ett pressmeddelande från Högskolan Kristianstad.

Paolo Nardi och Shameer Pradhan läser sista terminen på Högskoleingenjörsprogrammet respektive Datasystemutvecklingsprogrammet. Utöver studierna har de under det senaste året lagt allt mer tid och kraft på sin innovation. Om en vanlig rehabiliteringsprocess kan ta tre månader så kan man, genom att göra de föreskrivna övningarna mer regelbundet och korrekt, kanske korta ner tiden till åtta veckor, menar de.

– Jag blev fascinerad av det klara sambandet mellan artificiell intelligens och vård. Det som driver mig är tanken att alla människor, oavsett varifrån de kommer eller var de befinner sig, ska ha möjlighet att ta hand om sin hälsa, säger Shameer Pradhan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar