Skola från Kristianstad vann innovationstävling

Vinnarna i den årliga innovationstävlingen har utsetts. Skolan från Kristianstad tog flera topp-placeringar.

delningar

I fredags utsågs vinnarna på årets InnoCarnival. Det är en tävling där elever har fått skapa sin bästa innovation med syftet att bidra till en mer hållbar framtid. Skolprojektet genomförs med klasser från hela Skåne.

Fröknegårdskolan klass 8E  i Kristianstad tog hem förstapriset och ytterligare två klasser från samma skola placerade sig i topp. Arbetsprocessen med att ta fram uppfinningen ”Safeband” tyckte juryn var bäst.

– Klassens idé är en digital klocka med sex stycken larmknappar. Tre av dem larmar polisen, ambulansen och räddningtjänsten. Den ska också låta högt när man larmar och ha en gps, säger Carin Nilsson Gustafsson på Frökegårdskolan.

 

 

Här pitchar klass 8E sin innovation. På scenen står Anna, Iiman, Kent, Nawres och Gadir. Foto: Privat

 

Tävlingen anmälde de sig till under våren. Då visste de bara att de skulle hitta på en innovation utifrån EU:s hållbarhetsmål. Efter det har alla fem klasserna i årskurs åtta fått åka ner till Cool Minds i Malmö för att få inspiration till nya idéer. Där föddes tanken att göra något digitalt.

Eleverna delades upp i grupper för att driva projekten. På fredagen i förra veckan fick några av dem ställa sig på scen under InnoCarnival och presentera sina koncept. Det visade sig bli lyckat då flera klasser från skolan placerade sig i topp.

– De är fantastiskt glada. Det är givande att få jobba fritt och att få ta eget ansvar. Det är också något som ingår i tekniken, där eleverna ska gå från en idé till en färdig produkt, säger Carin Nilsson Gustafsson.

Utöver vinstregnet var Kristianstad var också representerade på scenen genom Barbackas Danskompani som bland annat bjöd på breakdance. Det består av dansintresserade ungdomar i åldern 13-17 år.

I faktarutan ser du motiveringarna för de klasser som tog hem de bästa placeringarna på Fröknegårdskolan.

 

 

Arbetsprocessen för Safeband belönades med ett förstapris. Foto: Privat

FAKTA / Så placerade sig klasserna

Klass 8E på Fröknegårdskolan vann kategorin ”bästa arbetsprocessen” med motiveringen: ”Genom att utnyttja mångfalden i klassen och de utmaningar men även möjligheter som det innebär, har gruppen tillsammans lyckats med en arbetsprocess präglad av ett fint klimat och ett gott samarbete. I klassen har de stöttat varandra när utmaningar i språkförståelsen har uppstått och nya relationer har skapats. En stor egen drivkraft har gjort att gruppen tagit ansvar för arbetsprocessen.”

Frönkegårdskolan tog också he tredjepriset i samma kategori. Det var klass 8C som tog placeringen med ”Monstermatte”. Motiveringen är: ”Gruppen har utvecklat sin förmåga att lyssna in och ta hänsyn till varandras tankar vilket har lett till att klimatet i gruppen blivit tillåtande. Samarbetet har därmed blivit framgångsrikt och alla har tagit ansvar för hela gruppens arbete och inte bara för sina egna arbetsuppgifter.”

På en delad fjärdeplats hamnade klass 8A med Aquasafe. Motiveringen är: ”Grupperna visar att de har förstått framgångsreceptet för att arbeta fram en god innovation genom att ständigt pröva och ompröva sina idéer. Kommunikationen inom grupperna har utvecklats och därmed stärkt samarbetet i arbetsprocessen”.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar