Laddar

Skåning får anrik utmärkelse: "Betyder oerhört mycket"

Lars Stigsson och Valeri Naydenov får ta emot anrikt pris. - Foto: Pressbild

Prisas för sitt arbete med hållbara drivmedel.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Lars Stigsson från skånska Bjärred tilldelas tillsammans med Valeri Naydenov årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Priset får de för processen bakom talldiesel – en del av världens första och enda Svanenmärkta drivmedel som passar alla dieselmotorer.

– Det är med glädje och stolthet som vi tar emot Polhemspriset. Att få en sån fin utmärkelse för vår tekniska lösning och dess nytta betyder oerhört mycket, säger Lars Stigsson.

Det var Lars Stigsson som först kom på idén om diesel baserat på tallolja och tillsammans med Valeri Naydenov utvecklade han det till en storskalig industriell process som jämfört med traditionell diesel kan reducera fossila koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

– Jag tror att en av framgångsfaktorerna är samarbetet oss emellan. Lars och jag kompletterar varandra väl. Jag har haft molekylfokus, medan Lars haft målfokus, säger Valeri Naydenov, som själv bor i Luleå.

Prisutdelning sker vid Polhemsfesten den 14 november i Stockholm. Då mottar pristagarna varsin Polhemsmedalj i guld samt prissumman på 250 000 kronor.

Relaterade artiklar