Skåne Stadsmission om ökad hemlöshet: "Väldigt allvarlig utveckling"

Skåne Stadsmission ser både en ökning av hemlösheten i sina verksamheter och att fler blir hemlösa på grund av fattigdom och bostadsbrist.

delningar

Enligt siffror från Socialstyrelsen lever drygt 33 000 i hemlöshet i Sverige och trenden visar att hemlösheten ökar.

På Skåne Stadsmission märker man av trenden med en ökning av hemlösa människor i alla sina verksamheter.

– Vi finns i Malmö, Kristianstad och Helsingborg och på alla dessa orter ser vi att fler människor i hemlöshet och utsatthet söker sig till oss. I Kristianstad såg vi en markant ökning förra året, vilket föranledde att vi i samarbete med kommunen öppnade extra platser på Nattjouren i Kristianstad och utökade våra öppettider på Café David så att vi precis som i Malmö kan ha öppet alla dagar om året, berättar Marie Hendra, tf direktor Skåne Stadsmission

Förutom ökningen av antalet hemlösa personer ser Skåne Stadsmission även att bakgrunden hos de personer som söker sig till verksamheten förändrats över tid.

– Vi ser en tydlig förändring, som skett under de senaste åren. Tidigare har de människor som kommit till oss varit människor i det vi kallar social hemlöshet, alltså människor som hamnat i hemlöshet på grund av psykisk ohälsa och/eller missbruk. I dag ser vi allt fler som blir hemlösa av strukturella skäl, alltså fattigdom och bostadsbrist. Det är en väldigt allvarlig utveckling, som vi hoppas att politikerna såväl lokalt som nationellt tar på största allvar. 

– Vi ser också att fler äldre människor söker sig till oss för att äta kostnadsfri frukost och subventionerad lunch. Många kommer veckan innan pension, de säger att pengarna inte räcker till. Vi möter pensionärer som riskerar att vräkas och i vissa fall går det så långt att de faktiskt vräks.

Skåne Stadsmission arbetar med människor som lever i utsatta livssituationer. I verksamheten erbjuder man professionellt stöd, både akut och långsiktigt, bland annat genom en nattjour, öppna mötesplatser och hälsovårdsmottagningar.

– Till oss kommer bland annat kvinnor och män som lever i hemlöshet, unga som behöver stöd av en vuxen, kvinnor i behov av en trygg plats att bo på, personer som är utförsäkrade och ensamma äldre som söker social gemenskap.

Hur kan man bryta den ökade trenden av fler hemlösa?

– En viktig fråga är bostäder. Det behövs fler bostäder som människor har råd med, men också lägre trösklar för att komma in på bostadsmarknaden. Bostad är en förutsättning för att klara vardagen, att skapa sig ett liv och söka jobb, därför måste även den som lever på försörjningsstöd kunna få ett lägenhetskontrakt. En annan viktig fråga är samordningen av insatser, många unga människor hamnar mellan stolarna. Såväl region som kommuner och statliga myndigheter måste bli bättre på att samarbeta med oss idéburna organisationer.

Vad kan man som utomstående göra för att hjälpa? – Vi har stort behov av pengar för att kunna fortsätta driva våra verksamheter, så alla gåvor till oss och liknande organisationer gör stor nytta. Men sedan handlar det också om att se och reagera på klyftorna i samhället. Vi kan alla reflektera över hur vi kan bjuda in människor i utanförskap i våra nätverk och på så sätt öka chanserna för fler att komma in på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden.

Foto: Christian Andersson/Apelöga & Pressbild Skåne Stadsmission

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar