Skåne Pig Save planerar för stor manifestation

Så här såg det ut under en tidigare manifestation i Kristianstad med Skåne Pig Save. - Foto: Lars Svensson

En ny manifestation planeras utanför HK Scan. Skåne Pig Save ska dokumentera gristransporterna.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På den internationella djurrättsdagen, måndagen den 10 december, ska Skåne Pig Save hålla en heldagsmanifestation utanför HK Scan i Kristianstad. Aktivister kommer att finnas på plats utanför slakteriet för att synliggöra djurens situation.

– Det bjuds på veganska bauguetter med rödbetssallad till deltagare och besökare, säger Liza Blomfagra, arrangör och talesperson för Skåne Pig Save.

Gruppen kommer att smycka omgivningen med rosor samt tända marschaller och ljus för grisarna. Det kommer även att pyntas träd och stolpar med kärleksbudskap och minnesord. Liksom vid tidigare vigiler kommer grisarnas miljö i djurtransporterna att dokumenteras.

– Syftet är att synliggöra dem, för de individerna är instängda hela sitt liv. De är födda och instängda i längor, de kallar för stall. Där inne stannar de tills det är dags att köras till slakt. Deras kontakt med människor är inte den ömmaste, utan de har bara ett värde som döda.

– Vi vill visa att varje grisperson i de fordonen har ett eget utseende och de beter sig personligt. Vissa är väldigt framåt och nyfikna, andra sitter och ser fruktansvärt deprimerade ut. De har aldrig fått bli sedda. De körs i bilar som till viss del är stängda, matas in i slakteriet och kommer ut på andra sidan som något skivat eller nermalt, säger Liza Blomfagra.

Över 100 personer har hittills visat intresse att delta, via evenemangets facebooksida. Skåne Pig Save är den första gruppen som bildades i Save Moment i Sverige och är en del av den internationella djurrättsrörelsen The Save Movement som grundades utanför ett slakteri i Toronto år 2010.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar