Laddar

Sigrids UF-företag har tagit sig till final

Om en vecka utses finalisterna i Ung Företagsamhet. En av de nominerade är Sigrid Jonasdotter som går på Plusgymnasiet i Kristianstad. Hennes bok "Nu kör vi" kan bli Årets hantverk.

delningar

Sigrid Jonasdotter läser tredje året på Plusgymnasiets program ”Träning och ledarskap”. Drömmen är att efter skolan arbeta som personlig tränare. Under hösten påbörjade hon sitt arbete med att starta och driva UF-företag. Valet föll på att skriva en bok om träning och hälsa, med recept, inspiration och tips om hur man når målet med sin egen hälsa. Nu är boken nominerad till finalen i Ung Företagsamhet i kategorin ”Årets hantverk”.

– Det hade varit kul att vinna, jag ska åka ner till och presentera arbetet för en jury under finalen. Jag har lagt ner mycket jobb med boken och med att kontakta människor som kunnat hjälpa mig. Det ligger mycket tanke bakom alla bilder och hela utformningen, säger Sigrid Jonasdotter.

Valet att göra en bok om mat och träning var naturligt. Redan som barn var Sigrid aktiv inom idrotten, bland annat med att spela fotboll. Längre upp i åldern började hon att träna på gym och har sedan dess fortsatt att utbilda sig inom området. Dessutom har hon genomfört ”En svensk klassiker” med de fyra tävlingarna: Vasaloppet, Lidingöloppet, Vätternrundan och Vansbrosimmet. – Jag hade inte åkt längdskidor tidigare, hade inte tävlat i cykling och var inte så bra på att simma. Därför blev det en ganska stor utmaning, säger Sigrid.

I boken tas det också upp personliga berättelser som varvas med exempel på hur man når framgång med att må bra. De 170 sidorna är fyllda med inspirerande bilder. Framsidan är noga uttänkt, där Sigrid Jonasdotter står i träningskläder bakom ett bord fullt av bakelser och tårta. – Jag ville göra en bok som inte handlar om viktnedgång eller att stressa ihjäl sig med träning. Den fokuserar mer på helheten och att hitta sin egen hälsa, att hitta en balans. Många unga tjejer mår i dag dåligt av träningshetsen, men det viktigaste är inte ytan, säger Sigrid.

Boken trycks upp efterhand, hittills finns den i ett 50-tal exemplar. På Sigrid UF:s facebooksida kan du läsa mer om hennes resa med att göra boken.

Ytterligare en elev är också nominerad till finalen i Ung Företagsamhet. Det är Samuel Jonsson på Söderportgymnasiet med ”SafetySpray UF”. Han kan vinna priset som årets säljare. Deras idé går ut på att sälja ett försvarsspray som ska hjälpa människor i alla åldrar att känna sig säkra vid alla tillfällen.

Relaterade artiklar