Laddar

SD i Kristianstad: Polisanmäl ensamkommande migranter

Sverigedemokraterna i Kristianstad vill polisanmäla ensamkommande migranter.

delningar

Sverigedemokraterna i Kristianstad vill polisanmäla de ensamkommande barn som har fått sin ålder uppskriven efter ett ålderstest. Det skriver partiet i en motion som nyligen har lämnats in. SD kräver att kommunen samtidigt tar tillbaka de eventuella bidrag som har betalats ut.

– Att uppge fel ålder är ett bedrägeri. Det kostar mer pengar för omhändertagandet av dem under 18 år. Möjligheten att få stanna i landet är också större för de under 18 år. Då innebär det stora kostnader för Sverige, säger Niclas Nilsson, gruppledare för SD i Kristianstad.

Ett liknande förslag har tidigare i sommar uppmärksammats i Mariehamn. Där var det kommunstyrelsens arbetsutskott som tog ett beslut att polisanmäla de ungdomar som fått sin ålder uppskriven till 18 år eller mer. Två socialdemokratiska politiker reserverade sig mot det beslutet.

Sverigedemokraterna ger flera exempel i motionen, där ensamkommande flyktingar har fått sin ålder uppskriven. De hänvisar också till Rättsmedicinalverkets rapport från slutet av maj som visade att 447 av 581 undersökta ”barn” visade sig vara över 18 år. Problemet är att det ofta saknas identitetshandlingar som visar hur gamla de är.

Exakt vad för typ av bidrag som ska dras in eller anmälas framgår inte av motionen. Enligt Migrationsverket kan ensamkommande få dagersättning till exempelvis kläder och hygienprodukter. Ersättningen till vuxna asylsökande är dock högre.

Motionen kommer nu att behandlas politiskt.  Det innebär att motionen kommer att tas upp i kommunfullmäktige. Därefter skickas den vidare till förvaltningen och till rätt nämnd, där man tar ett beslut. Sverigedemokraterna har dock inga större förhoppningar på ett genomslag.

– Med den majoriteten vi har i dag så tror jag inte att vi kommer ha någon större framgång. De har visat att de är för invandring till Sverige, säger Niclas Nilsson.

Relaterade artiklar