Laddar

Så vill Liberalerna skapa ett tryggare Kristianstad

Liberalerna vill fortsätta satsa på ordningsvakter och kameraövervakning av centrala Kristianstad. - Foto: Arkiv

Liberalerna vill ha fler poliser i Kristianstad. Här är deras löfte för en tryggare stad.

delningar

Antalet brott i Kristianstad minskade mellan åren 2016 och 2017, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet. Mängden anmälda våldsbrott blev färre och stöldbrotten hade förra året den lägsta siffran sedan tio år tillbaka. Trots det upplever många Kristianstadsbor en ökad otrygghet enligt polisens mätningar.

Därför ger Liberalerna nu ett löfte inför valet om att skapa ett tryggare Kristianstad. De kräver fler poliser inom kommunen, en fråga som ligger på staten. Fram tills att de resurserna är på plats vill partiet fortsätta med andra lösningar.

– Alla ska känna sig trygga och därför behövs det fler poliser. I väntas på fler poliser villl vi tillsätta kommunala medel till ordningsvakter, säger Henny Tillberg (L).

Det är främst i centrum som ordningsvakterna ska patrullera. Det gör de redan i dag. Ett så kallat paragraf 3-område har inrättats i stadskärnan där vakterna har befogenhet att gripa och avvisa personer.

– Sedan har vi en dialog även med bostadsområdena. Ifall något urartar någonstans så ska vi hjälpa till i avvaktan på att polisen har resurser. Det är för lite i Kristianstad. De är på gränspatrullering och har även fått åka till Malmö i samband med skjutningarna där, säger Radovan Juverek (L).

Liberalerna i Kristianstad vill även fortsätta driva på frågan med kameraövervakning. De mest brottsutsatta områdena ska kunna bevakas via kameror. Stora torg och stråket mot bussarna vid Centralstationen är ett par av områdena som pekas ut.

Ett förebyggande arbete har dessutom redan börjats i samarbete med Fryshuset. Idén att att fånga upp ungdomar som befinner sig i utanförskap. På det sättet kan man exempelvis motverka gängbildning. Läs mer om det här.

Relaterade artiklar