Så vill handlarna lyfta Kristianstads centrum

Nena Spasic, ägare av Nostalgia. - Foto: Henrik Nordell

24kristianstad.se inleder nu en serie om Kristianstads stadskärna. För fyra år sedan var den bäst i landet. Nu kräver handlarna att politikerna tar ansvar.

delningar

Det har skett en omvandling i centrum i samband med öppningen av C4 Shopping, ombyggnationer i centrum och byggnation av citygallerian. Närmare 30 lokaler står nu lediga i väntan på nya hyresgäster. Handlarna kräver att fler tar ansvar för att lyfta centrum igen.

– Jag har jobbat i stan sedan 1990-talet och har sett utvecklingen, det är inte den roligaste. Vi måste göra något för att bevara för stadskärnan och politikerna måste tänka om. Något måste hända för att fler folk ska komma till centrum. Det måste finnas fler evenemang. Centrum har börjat att raseras, säger Nena Spasic, ägare av Nostalgia Coffeehouse.

För snart fem år sedan – år 2014 – blev Kristianstad utsedd till årets stadskärna. Kommunalrådet Pierre Månsson åkte med en tio man stark delegation till Västerås för att ta emot priset på en konferens. Juryn hyllade satsningen på infrastruktur och samarbetet mellan olika aktörer. Devisen var ”Vi ses på stan”. 

– Det handlade om att vi hade lyckats skapa en mötesplats i centrum och att det fanns samarbete mellan butiker, restauranger och kommunen, säger Nena Spasic. 

Några år senare har flera av stadens butiker antingen lagt ner eller flyttat från centrum. Samtidigt har nya restauranger, mindre butiker och en bio etablerat sig. Trots det har antalet vakanta lokaler ökat längs gågatorna.

– När vi köpte det här år 2000 så fanns det inga lokaler att få tag på. Vi letade i två-tre år. Då blomstrade staden och stadskärnan var attraktivt. Det som nu händer är att butiker flyttar härifrån, säger Nena Spasic.

Hon berättar att det är många faktorer som har påverkat utvecklingen i centrum. Gågatorna har grävts upp för att byta vatten- och avloppsledningar, något som enligt flera handlare har påverkat omsättningen. En dedikerad bussgata har skapats på Södra Kaserngatan. Det har gjort att färre söker sig längs handelsstråken mot Södertorg.

– Tusentals personer skrev på mot bussgatan, men det var ingen politiker som brydde sig. Den har delat centrum som nu stannar vid Södra Kaserngatan. Det gör det mer tomt här ute på gågatan, säger Nena Spasic.

Det finns dock många idéer om hur stadskärnan kan bli mer attraktiv igen. Det handlar dels om att få Kristianstadsborna att stödja sina lokala handlare, men också att ställa krav på kommunen och fastighetsägarna.

Ett av förslagen är att låta parkeringsplatserna i centrum bli gratis. I dagsläget är det endast fri parkering på lördagar, under en begränsad testperiod. En lösning som Nena Spasic lyfter fram är att införa P-skivor med en tidsbegränsad parkering på mellan 3-4 timmar.

– När C4 Shopping öppnade ser folk att det är gratis att parkera där. Samtidigt kostar det att parkera i stan. Det måste vara enkelt att köra in i staden och att slippa få böter, säger Nena Spasic.

Det finns också ett önskemål om ännu fler evenemang i centrum, som alla ska kunna ta del av. Aktiviteter både dagtid och kvällstid kan locka fler gäster till stadskärnan.

– Evenemangen ska inte bara finnas vid Tivoliparken och lilla torg, utan i hela staden. Då blir det mer rörelse i centrum. Kunderna ska kunna åka till stan för att shoppa, få en upplevelse och äta en bit mat, säger Nena Spasic.

På Nostalgia Coffehouse gör de själva sitt bästa för att glädja kunderna. De vill bevara kulturen där man träffas utanför hemmet, samtidigt som trenden går mot att färre äter traditionell fika.

En satsning har gjorts på mer hälsosam mat med sallader, pastarätter och rawfood. För ett tag sedan startade de After Work med italiensk buffé, charkuteri och ostar. Det har visat sig bli lyckat.

– Vi måste hela tiden utvecklas, det går inte att sitta stilla, säger Nena Spasic.

Här är några av idéerna som lyfts fram:

1. Gratis parkering i centrum på kommunens parkeringsplatser.

2. Fastighetsägarna bör anpassa lokalhyrorna, för att få fler att vilja etablera sig i centrum.

3. Fler evenemang i stadskärnan – inte bara vid Stora och Lilla torg.

4. Ge 15 procent rabatt till studenterna och uppmuntra invånarna att stödja lokala handlare.

5. Kommunen bör inte ta betalt för platshyra för uteserveringar. Då skapas fler möjligheter för mer rörelse längs gångstråken.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar