Laddar

Så undviker du motorstölder i höst

Hösten och vintern innebär högsäsong för stölder av båtmotorer.

delningar

Snart är det dags för alla båtägare att ta upp sin båt för säsongen. Men båtarna är är långt i från säkra under vintervilan. En fjärdedel av av alla båtskador sker under vintern och även många båtmotorstölder sker även under denna tidsperiod.

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes drygt 2500 båtmotorstölder 2016 och i år har anmälningarna det första halvåret ökat med 20 procent jämfört med samma period samma år. Stölder av båtmotorer är ungefär lika vanliga på vintern som på sommaren.

– Motorstölder är det tyngsta skadesegmentet. De stölderna sker ofta i samband med upptagning då man kanske låter motorn sitta kvar ett tag efter upptagning och då är tjuvarna framme, säger Arvid Böhm, båtexpert på If skadeförsäkringar.

Enligt Bhöm söker tjuvarna sig till uppställningsplatser med dålig övervakning.

– Hamnar med en aktiv närvaro och bevakning utmärker sig med avsevärt färre stölder och båtskador än genomsnittshamnen och ger tack vare detta sina båtplatsinnehavare ett mycket tryggare båtägande, säger Arvid Böhm.

Den kommun som drabbades av flest stölder av båtmotorer 2016 var Norrtälje som drabbades av 145 stölder, följt av Göteborg och Värmdö med 125, respektive 115 stölder.

Kommunerna med flest stölder av båtmotorer 2016

Norrtälje kommun: 145 Göteborg kommun: 125 Värmdö kommun: 115 Haninge kommun: 79 Österåker kommun: 58

Karlskrona kommun: 26 Uppsala kommun: 20 Malmö kommun: 16 Kalmar kommun: 15 Karlshamn kommun: 15 Ronneby kommun: 15 Helsingborg kommun: 12

Källa: Brå. 

Tips för att undvika skador på båten i vinter:

Besök båten ofta, speciellt om den ligger kvar i sjön under hösten. Löv och annat som yr runt sätter lätt igen en självläns. Påfallande många båtar sjunker vid sin brygga på hösten.

Om du har en stege vid båten ska du låsa fast den så att tjuven inte kan använda den och klättra upp i båten.

Töm båten på sådant som är värdefullt.

Lås in båtmotorn.

En inombordsmotor ska tappas av eller så kör du igenom kylsystemet med frostskyddsvätska när du lägger upp båten. En frostskadad inombordsmotor kostar från 50 000 kronor att reparera.

Ta loss impellen och förvarar den i en plastpåse till nästa båtsäsong. Då håller den längre.

Även en utombordare ska köras igenom med färskvatten och förvaras så att vatten inte blir stående i motorn.

För att minska risken att utombordsmotorn stjäls kan du be en marin firma förvara den. De kan då även serva motorn inför kommande säsong.

Utombordare och annan utrustning ska vara inlåsta när båten står på vinterförvaring för att försäkringen ska gälla fullt ut.

Se till att det finns ventilation när du täcker båten. Det minskar risken för mögelskador. Tänk även på att hålla båten ren– en ren båt klarar sig bättre från mögelangrepp under vintern.

Det är viktigt att det finns en taknock med fall på presenningen så att snön kan glida av och inte bli liggande. Då kommer inte snö som smälter in i båten som smältvatten. En vindfylld presenning kan rycka undan en stötta och resultera i att båten välter.

Källa: If skadeförsäkringar.

Relaterade artiklar