Laddar

Så stor vinst gör Kristianstadsbyggen på varje lägenhet

Totalt blev vinsten 4,7 miljarder för landets 50 största kommunala fastighetsbolag.

delningar

Hem & Hyra har gjort en sammanställning och jämfört de största kommunala fastighetsbolagens vinst per lägenhet under 2016 och 2014.

Jämförelsen visar att vinsten har ökat i 33 av 50 bolag.

Kristianstadsbyggen som är ett av landets 50 största kommunalägda fastighetsbolag, har en omsättning på nästan 779 miljoner kronor. Man gjorde ett resultat efter finansnetto på nästan 33 miljoner och resultatet för 2016 blev över 23 miljoner.

Hem & Hyras undersökning visar att Kristianstadsbyggen tjänar cirka 4000 kronor per år för varje lägenhet. En minskning med drygt 25 procent då resultatet för 2014 visade på ungefär 5 300 kronor i årlig vinst per lägenhet.

Uträkningen baseras på en trerumslägenhet på 75 kvadratmeter.

– Nu när vi ser tendenser på att byggandet mattas av är det viktigt att allmännyttan håller i och fortsätter att bygga för bostadsbristen är inte borta, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder till Hem & Hyra.

Anna Granath Hansson, teknologie doktor på KTH i Stockholm, anser att de kommunala bolagen har en viktigt roll i integrationsarbetet.

– Allmännyttan får framöver ta ett mycket större socialt ansvar än tidigare. Vi har en stor grupp, främst nysvenskar och unga vuxna, som står utanför bostadsmarknaden och saknar ekonomi att ta sig in på den ägda marknaden, säger hon.

Relaterade artiklar