Laddar

Så skyddar du bilen mot rost

Hösten och vinter är i antågande och därmed också rost på bilar, såhär skyddar du bilen mot rosten.

delningar

Det bästa du kan göra för att undvika rost på din bil är att hålla den i gott skick, det rådet ger organisationen Motormännens Riksförbund. Rostskyddsgarantin som finns på bilen ger ofta lite skydd, även om garantitiden är lång.

– Med tanke på hur villkoren ser ut idag är garantin i princip värdelös. Det är en av de sämsta garantier som ges till konsumenter idag, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Rostskyddsgarantin är ofta 12 år men gäller få typer av skador. Även om synligt rost syns på bilen tvingas verkstäderna neka kunderna rostskyddsgarantin av rädsla för att biltillverkarna anmärker på reparationen vid sin revision.

Garantin på rost gäller enbart inifrån kommande rost, vilket är ovanligt, samtidigt som garantin inte fäller moderna lättmetaller eller detaljer såsom bromsrör. Bubblor i bilens lackering kan leda till korrosionsskador både på plåt och aluminium, är en skada som är vanlig och som är kostam men omfattas inte heller av garantin.

Motormännen menar även att när väl rosten är synlig på karossen är det ofta försent att göra något åt situationen. För att få ett bra resultat är en professionell lagning i princip ett måste eftersom mycket kunskap behövs.

Tips för att hålla rosten borta

Långsiktigt är en tilläggsbehandling det effektivaste sättet att hålla rosten borta. I regel äventyrar en rostskyddsbehandling inte biltillverkarens rostskyddsgaranti, men kontrollera vad som gäller för just ditt märke.

Håll bilen ren genom att tvätta bilen regelbundet. Smuts och damm binder fukt och påskyndar rostangreppen.

Ta hand om skador direkt såsom stenskott, annars kan fukt leta sig in under lacken och ge rostskador med tiden.

Försök att parkera på underlag som inte binder vatten, till exempel gräd, jord eller grus. Står bilen i ett garage är ska det vara välventilerat och torrt.

Skaffa stänkskydd om din bil inte har sådant. Hjulhus och trösklar har ofta rostskador.

Källa: Motormännens Riksförbund.

Relaterade artiklar