Laddar

Så ska kommunen sätta stopp för nya pedofilskandaler

Efter pedofilskandalen år 2015 har förskolorna vidtagit flera åtgärder.

delningar

Det var under sommaren år 2015 som skandalen uppmärksammades i Kristianstad. En 40-årig barnskötare misstänktes ha genomfört våldtäkter och sexuella övergrepp på barn.

Han var anställd i kommunens bemanningsenhet och hade arbetat på ett stort antal förskolor i hela kommunen. Mellan våren år 2014 och sommaren år 2015 ska totalt 17 barn ha drabbats.

Barnskötaren ska även ha filmat övergreppen med hjälp av sin mobiltelefon. Han dömdes till sex år och sex månaders fängelse i tingsrätten, bland annat för grov våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott.

Mannen ska ha lämnat utdrag från belastningsregistret tre gånger, men det har varit blankt. Efter att pedofilskandalen uppmärksammades har kommunen vidtagit ett flertal åtgärder för att något liknande inte ska kunna ske igen. Det är något som SVT Skåne berättar om.

Man har nu satt in fönster in mot toaletterna så att det blir möjlig att få en överblick över skötborden. Övergreppen uppges nämligen ha skett flera gånger i samband med blöjbyten.

– Det ska vara överblickbara lokaler. Inga ska kunna gå iväg med något barn och gömma sig. Man ska kunna se in i skötrummen. Barn ska inte kunna låsa om sig på toaletten, säger Lena Norén, kommunikationsansvarig, till SVT Skåne.

Dessutom har mobiltelefoner förbjudits. Privata mobiler ska låsas in under arbetsdagen. Det innebär att ingen längre kan filma eller ta bilder på barnen. De anställda eftersöker samtidigt mer personal som ett led att förhindra liknande händelser som med Kristianstads-pedofilen.

– I min och mina kollegers värld finns det bara en hjälp och det är att vara fler ögon. Är vi fler vuxna får man bort mycket ensamarbete. Blir vi fler finns det inte utrymme för sådana här händelser, säger en av de anställda till SVT Skåne.

Relaterade artiklar