Laddar

Så ska du agera när du möter vilt: ”Kan vara riktigt farliga”

Så ska du tänka om du ställs öga mot öga med större vilddjur.

delningar

Vi människor stöter oftast på vilt i samband med trafikolyckor. Även om det är relativt ovanligt, så händer det dock att människor stöter på vilda djur under till exempel skogspromenaden.

Rovdjursexperten, Tom Arnbom WWF, ger därför sina bästa tips i hur man ska bemöta större vilddjur.

– Har du en hund så håll den kopplad. Oftast är det hunden en björn eller så är intresserad av och den ser dig egentligen inte. Det kan vara rent livsfarligt att kalla till sig en okopplad hund ifall man stöter på en björn, säger Tom Arnbom till Metro.

Det viktigaste är att hålla sig lugn, oavsett vilket djur du stöter på. Djur som är unga, vaknar ur vinterdvalan eller precis har fått ungar kan vara lite extra skyddande eller nyfikna, enligt Tom Arnbom.

1. Björn Prata högt. Om du har hunden kopplad så fortsätt att ha det. Är hunden inte kopplad så kalla inte in den. Backa sedan långsamt. Om björnen mot all förmodan skulle attackera – rulla ihop dig till en boll och skydda huvudet.

2. Lodjur Man behöver inte vara rädd för lodjur. Det är bara att gratulera att du lyckats se en. Står du stilla och kollar på den så försvinner den snabbt. De är väldigt skygga och mer rädda för oss än vi för den.

3. Älg Älgar kan vara riktigt farliga om man kommer för nära. Ser du en älg så gå inte förbi den, ta en annan väg. Det är inte hornen som är farliga, utan de vassa klövarna, de sparkas. Håll avstånd. Skulle den attackera så göm dig bakom ett träd. De är väldigt snabba.

4. Varg Det finns inga fall i modern tid där vargar har attackerat människor i det vilda. Om du skriker och går mot den så brukar den springa iväg. Ungvargar kan dock vara lite nyfikna, speciellt om du har hund. Samma sak gäller här som med de andra djuren. Håll hunden kopplad och om hunden är lös så kalla inte in den.

5. Vildsvin Vildsvin bör man vara försiktig med, speciellt suggor med ungar. Då är de farliga. Möter du en så stå stilla och titta på den. De springer oftast inte efter en. Skulle de attackera så sparka och slå. Det brukar räcka med en gång så sticker de.

Källa: Tom Arnbom rovdjursexpert WWF/Metro.