Så mycket pengar får politikerna – efter de har sparkats

Wikimedia Commons. - Foto: Wikimedia Commons

Vissa tjänster leder till en fallskärm på 24 månadslöner.

12 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Att arbeta med politik på riksdags- och regeringsnivå är ofta ett arbete som utförs dygnet runt, varje dag. Nu efter 2018 års val kan många bli utbytta och tvingas söka nya jobb.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Det är inte bara under uppdragstiden som det lönar sig att jobba i riksdag och regering –exempelvis vissa politiska tjänstemän får upp till 24 månadslöner efter att de har fått sparken, enligt Dina Pengar.

Statsministern har ett arvode på 172 000 kronor per månad. Fallskärmen är upp till 2 064 000 kronor totalt, enligt tidningen.

Ministrar kan få ett års avgångsersättning motsvarande sin lön. Med en lön på 136 000 kronor per månad får de en fallskärm på upp till totalt 1 632 000 kronor.

Om riksdagspolitiker sitter tre år i följd får de 80 procent av sitt arvode i ett års tid. Det innebär att en ledamot får minst 46 640 kronor i månaden under ett år, totalt cirka 560 000 kronor.

Statssekreterare kan få hela två års avgångsersättning motsvarande sin lön. De har ett arvode på 100 700 kronor per månad med en fallskärm på upp till 2 416 800 kronor totalt.

Politiskt sakkunniga i regeringskansliet, till exempel presschefer, pressekreterare, stabschefer och assistenter får individuella avgångsvederlag motsvarande sin månadslön, beroende på anställningstidens längd – dock maximalt i ett år.

FAKTA

Så mycket tjänar politikerna:

Riksdagsledamöterna har ett grundarvode på 65 400 kronor i månaden som är skattepliktigt. Ledmöternas arvode bestäms av Riksdagens arvodesnämnd som är en myndighet under riksdagen.

Talmannens arvode är lika stort som statsministerns, 172 000 kronor i månaden. Statsrådsarvodesnämnden bestämmer beloppet. De vice talmännen får grundarvodet som riksdagsledamot plus ett tillägg som är 30 procent av grundarvodet. En ledamot som är ordförande i ett utskott eller i EU-nämnden har ett tillägg på 20 procent och vice ordföranden ett tillägg på 15 procent.

Källa: Riksdagen.se

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar