Laddar

Så mycket kostar ditt husdjur dig varje år

Här listas de dyraste djuren - och de som kostar minst. Ett av dem kostar dig så mycket som 120 000 under dess livstid.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Att skaffa husdjur är minst sagt vanligt bland oss svenskar, och de finns nu i ungefär vart tredje hem. Men har alla verkligen ekonomin till att ha husdjur? Det visar sig vara stora skillnader i ekonomiska utgifter beroende på vilket djur man vill ha som sin bästa vän. Genom ett husdjursindex som Zmarta har tagit fram leds du förbi djuraffärens kostnader hela vägen genom husdjurslivet. Hur mycket kommer egentligen din ögonsten kosta dig varje år? Här får du en tankeställare hur du balanserar den förhöjda livskvalitén ett sällskapsdjur innebär med en hållbar ekonomi.

Zmartaindex har undersökt priset för inköp av respektive husdjur samt priserna för djurmat, försäkring, vacciantion och tillbehör, baserat på varje djurs genomsnittliga livslängd.

Det överlägset dyraste husdjuret visade sig vara det kanske vanligaste sällskapsdjuret i världen och den som kallas för människans bästa vän - alltså hunden. En hund kostar dig hela 120 000 kronor under dess livstid. Det blir alltså en utslagen kostnad på 10 127 kronor om året, om man räknar att den har en livslängd på tolv år.

Ett kärt och vanligt djur att ha i hemmet är även katten, vilket är det näst dyraste husdjuret, räknat efter en huskatt. Men den genererar inte ens i närheten av de kostnader som en hund gör. Katten kostar dig totalt 55 560 kronor under hela dess liv, om man räknar att den lever 15 år. Det blir en årskostnad på 3705 kronor.

Billigare alternativ är kanin och hamster, två djur som ganska ofta håller sig för sig själva men som också kan ha mycket personlighet. Även majsormen är ett billigt alternativ - ett husdjur som snarare glänser med sin unicitet än sina sociala egenskaper.

Foto: Mostphotos/Charlotte Hood

En utstickare är minigrisen. Kanske inte det vanligaste husdjuret men ändå ett mindre kostsamt alternativ än hund och katt, om man nu föredrar något av de större djuren. En minigris kostar dig 2120 kronor i månaden och de beräknas leva i 10 år, vilket innebär att du totalt betalar 21 200 kronor för minigrisen.

Husdjuret som Zmarta själva rekommenderar i sitt index är guldfisken. Den kostar dig totalt 8950 kr under de 10 år den lever, vilket alltså innebär en årlig kostnad på 895 kronor.

Något som är värt att tänka på att veterinärskostnader inte är inräknade i indexet, i det fall ditt djur skulle bli sjuk.

Se alla kostnader i tabellen nedan:

Relaterade artiklar