Laddar

Så mycket är svenskarna skyldiga Kronofogden

Foto: Wavebreakmedia - Foto: Mostphotos

"Det är oroande att skuldberget ökar", säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Svenska folket har en total skuld hos Kronfogden på hela 79 miljoner kronor – och nära en halv miljon svenskar står bakom skulden, rapporterar IT-koncernen Visma. Och under sommaren och semestern riskerar fler svenskar hamna i ekonomisk knipa.

– Sommaren är en sådan tidpunkt som sticker ut i statistiken när många drar på sig höga kostnader för semestrar och andra nöjen de egentligen inte har råd med. Det betyder att fler riskerar djup skuldsättning, något som kan vara betydligt svårare att ta sig ur. Det är därför viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

Den totala skulden har stigit med över sex miljarder kronor jämfört med förra året, men det finns en glädjande uppgift också. Antalet personer som står bakom skulderna har minskat med 5 500 personer jämfört med 2017.

– Samtidigt som det är glädjande att färre personer hamnar i skuld så är det oroande att skuldberget ökar totalt sett. Det bästa sättet att få och behålla kontroll över sin ekonomi är att göra en budget och sedan följa den. Försök att inte falla för frestelsen att konsumera mer än budgeten tillåter. Att få pengarna att räcka till det viktigaste, som boende och mat, och inte dra på sig onödiga skulder, säger Elinor Sjögren.

Här är Vismas bästa tips för at få pengarna att räcka till i sommar: 1. Budget: Gör en hushållsbudget, var noga med att följa den och håll den uppdaterad. 2. Planering: Lista de semesternöjen som du skulle vilja ha råd med och vad de kostar. Finns det något i din hushållsbudget som du kan skära ner på för att ha råd? 3. Låna inte i onödan: Undvik att ta snabblån och krediter för utgifter som du egentligen inte har råd med. 4. Kostnadsfria aktiviteter: Många sommaraktiviteter är gratis eller kostar väldigt lite. En picknick vid en nära strand eller skog behöver inte bli särskilt kostsam. 5. Kommunala aktiviteter: Många kommuner erbjuder och anordnar kostnadsfria sommaraktiviteter. Ta reda på programmet för din kommun.

Relaterade artiklar