Så många vapenägare finns i Kristianstad

Andelen vapenägare varierar kraftigt runt om i Skåne.

delningar

Åtta Norrlandskommuner hamnar i topp när antalet vapeninnehavare jämförs med befolkningen. I Arjeplog har mer än var tredje invånare vapenlicens, vilket kan jämföras med Malmö där var femtionde invånare (två procent) har det, enligt siffror från Polismyndigheten. Sett till hela Skåne är det faktiskt i Malmö som minst andel personer har vapenlicens. Flest med licens finns i Örkelljunga och Osby - tio procent. Av hela Sveriges befolkning är det sex procent, eller drygt 580.000 personer, som har vapenlicens. I Kristianstad är det precis som i hela riket sex procent som har vapenlicens.

– Vanligast förekommande ändamålen för legalt vapeninnehav är jakt, följt av målskjutning. Troligtvis är det så att intresset för dessa ändamål är större i vissa delar av landet, säger Joakim Norenhag, processutvecklare och jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Nyhetsbyrån Siren.

Flest vapeninnehavare till antalet, cirka 23.000 personer, finns i Stockholm. Det motsvarar två procent av kommunbefolkningen.

Källa: Polismyndigheten/SCB

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar