Laddar

Så många nya företag startades i Kristianstad

Kristianstad går mot trenden. Så här många företag startades förra året.

delningar

Över 68 000 företag startades i hela landet förra året, enligt en ny sammanställning från Visma. Det är första gången sedan 2013 som nyföretagande minskar. Jämfört mellan år 2016 och år 2017 gick siffrorna ner med en procent. I Kristianstad håller man dock i en positiv trend.

Enligt statistiken från Bolagsverket startades det 432 bolag i Kristianstad fram till december förra året. Siffrorna har hållit i sig på samma nivå i flera år. Jämfört med år 2010 har det dock skett en minskning med ett 70-tal färre nystartade företag.

Liksom tidigare år är aktiebolag den mest populära formen (66 procent) i Kristianstad, följt av enskild firma (25 procent) och handelsbolag (4 procent). Trenden nationellt sett är att färre startar aktiebolag medan fler satsar på en enskild firma. Det kan innebära fler risker för entreprenören ifall han eller hon går i konkurs.

– Att färre startar aktiebolag måste tas på allvar. Det kan tyda på att allt färre inte är beredda att satsa fullt ut på småföretagarlivet. Därför måste bättre förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag prioriteras i den kommande valrörelsen. Det är viktigt både för företagarna och för Sverige, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs

Relaterade artiklar