Laddar

Så många hemtjänstanställda träffar de äldre i Kristianstad

Det är stora skillnader i landets kommuner.

delningar

Hur många hemtjänstanställda de äldre får besök av varje dag skiljer sig mycket från kommun till kommun. Flest besök av olika personer får de boende i Kumla. Där ligger snittet på 27 personer under två veckors tid. Det visar  statistik från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

I Kristianstad får de äldre i snitt besök av 18 olika personer under två veckors tid. Sett till hela Skåne län så får de äldre i Perstorp flest besök av olika personer från hemtjänsten. Där ligger snittet på 22 personer under en 14-dagarseriod. I Helsingborg är snittet istället något längre med endast tio personer.

Statistiken bygger på kommunernas egna mätningar av hur många i hemtjänstpersonalen som besöker de som är 65 år och äldre minst två gånger om dagen. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård räknas inte in.

 

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Relaterade artiklar