Så många har rymt från skånska fängelser

Ett skånskt fängelse sticker ut i statistiken. - Foto: Flickr

En skånsk anstalt sticker ut i statistiken.

delningar

Förra året rymde 25 fångar från svenska anstalter. Det är den högsta siffran sedan 2012, vilket statistik från Kriminalvården som Nyhetsbyrån Siren har begärt ut, visar. Av alla dessa har alla utom en kommit tillbaka. Hälften valde att återvända självmant.

– Alla former av detta bekymrar oss givetvis. Men det går inte att dra några växlar på så få fall som det handlar om, säger Fredrik Wilhelmsson, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, till Nyhetsbyrån Siren

Under perioden 2009 till 2017 har totalt 216 fångar rymt, och tio av dem lämnade en anstalt med säkerhetsklass 1 eller 2, vilket är de starkare säkerhetsklasserna. Den stora majoriteten har alltså rymt från klass 3-anstalter. Under samma tid har 19 personer som suttit häktade avvikit – två av dessa avvek under 2017.

Att flest lyckas rymma från klass 3-anstalter är egentligen inte så konstigt eftersom de saknar direkta hinder i sammanhanget. Enligt Fredrik Wilhelmsson har man från Kriminalvårdens sida även ökat antalet intagna på anstalterna, vilket kan ha påverkat utvecklingen.

– Vi vill utnyttja dessa platser så mycket som möjligt så att fler kan slussas ut i samhället, det är det uppdrag vi har. Fler intagna gör att fler kan avvika, samtidigt som det också blir ett sämre klimat med en tätare beläggning, säger han.

Så här många har rymt från anstalterna i Skåne:

Ringsjön, Eslöv – 1

Helsingborg – 1

Kristianstad – 0

Fosie, Malmö – 2

Kirseberg, Malmö – 0

Malmö, Malmö – 0

Rostorp Malmö – 0

Tygelsjö, Malmö – 21

Ystad – 0

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar