Så många färre skåningar är arbetslösa

Antalet arbetssökande sjunker i Skåne. - Foto: Mostphotos

Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen i Skåne har minskat under det senaste året. Det visar nya siffror som presenterats i dag.

delningar

Ny statistik Arbetsförmedlingen visar att Skåne har en stark arbetsmarknad med sjunkande arbetslöshet. I slutet av juli var arbetslösheten 9,3 procent, vilket är en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med förra året. Totalt 2 600 färre skåningar är inskrivna som arbetssökande jämfört med sommaren år 2017.

– Jobben fortsätter att växa fram på bred front och vår senaste prognos visar att högtrycket på svensk arbetsmarknad består även nästa år. Utbildade inom hälso- och sjukvård, pedagogik, data och IT eller bygg är extra eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Jämfört med riksgenomsnittet ligger dock Skåne på en hög arbetslöshet. Genomsnittet i riket var 6,9 procent i slutet av juli månad.

Bland ungdomarna i Skåne i åldern 18-24 år är i dag 12,4 procent inskrivna som arbetssökande. Det är cirka 1 000 färre än förra året. Bland utrikes födda har arbetslösheten också minskat. Många inom etableringsreformen har fått ett arbete.

– Arbetslösheten minskar tydligt bland både inrikes och utrikes födda, men det är fortfarande stora skillnader i arbetslöshet. För att fler nyanlända ska få jobb är utbildning och subventionerade anställningar viktiga, säger Andreas Mångs.

Antalet anmälda varsel ligger samtidigt kvar på historiskt låga nivåer nationellt sett. I Skåne varslades 300 personer om uppsägning i juli månad. För ett ett år sedan var siffran exakt densamma

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar