Laddar

Så många anställda räddas efter Wallenbergs-konkursen

Nya uppgifter har kommit fram om konkursen för Wallenbergs skor i Kristianstad.

delningar

I början av september försattes Wallenbergs skor i konkurs. Anledningen uppges ha varit en satsning i Malmö som inte lyckades helt. På måndagen lämnades det in en bouppteckning till Blekinge tingsrätt.

Där framgår det att bolaget hade 16,7 miljoner kronor i skulder vid tidpunkten för konkursen. Med tillgångarna borträknade, det vill säga varulaget och inventarier, uppgår bristen i konkursboet till cirka 9 miljoner kronor.

Två veckor efter beslutet tog Scorettgruppen över butikerna och har sedan dess ordnat med utförsäljning. Bara lagret i Kristianstad beräknas ha ett försäljningsvärde på 11,5 miljoner kronor enligt inventarielistan. Det är oklart exakt hur mycket man sålt för sedan butiken öppnade igen.

– Det har varit mycket folk under utförsäljningen, men nu börjar de att avta lite, säger vd:n Peter Blomquist.

Det står nu också klart att cirka 20 av de tidigare 30 anställda kommer att få behålla sitt jobb i butikerna. Det vill säga i Sölvesborg, Karlshamn, Karlskrona och Kristianstad. Affären i Malmö kommer att avvecklas och i Kristianstad kommer Ecco Store troligen att läggas ner.

– Till 99,9 procent är det säkert att vi bara ska ha en butik kvar i Wallenberg (i Kristianstad). Vår ambition är att butikerna ska drivas vidare, men vi har inte samlat ihop allt ännu, säger Peter Blomquist.

 

 

Ecco-Store mitt emot galleria Boulevard kommer högst sannolikt att försvinna.

 

Att Scorettgruppen tog över var dock ingen slump enligt konkursförvaltaren. De hade i ett tidigt stadium visat att de ville köpa den anrika skokedjan Wallenbergs.

– I det här fallet hade Scorett visat intresse redan innan konkursen. Ingen annan hade samma betalningsvilja som dem. Deras bud var bäst, säger Erik Gabrielsson.

Vad händer nu med själva konkursen? – Nu börjar arbetet för mig med granskningen om varför det blev konkurs och när de kom på obestånd. Vi ska se när betalbristen uppstod och ifall någon ska kritiseras. Det börjar nu när verksamheten är såld, säger Erik Gabrielsson.

Relaterade artiklar