Laddar

Så kör du säkert i jultrafiken

Under den kommande helgen är det många som färdas på landets vägar. Här är ett par tips för att köra säkert under jul- och nyårshelgen.

delningar

Under jul- och nyårshelgen är många ute och kör på vägarna runt om i landet. Eftersom fler färdas på vägarna ökar också risken för olyckor. För att göra din resa så trafiksäker som möjligt finns det ett par saker man kan tänka på.

– Mina bästa råd till bilisterna är att börja resan i tid, hålla hastighetsbegränsningarna, anpassa hastigheten till rådande väglag och håll avståndet till framförvarande fordon. Som bilförare ska man tänka på att vara utvilad när man sätter sig bakom ratten och att planera in pauser. Att sträckköra länge försämrar koncentrationen och ökar riskerna för olyckor, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande.

Många av trafikolyckorna inträffar på de större och mer trafikerade vägarna. Däremot uppstår de svåraste skadorna i samband med olyckor oftast på mindre vägar. Att välja en mötesfri väg till jul- och nyårsfirandet är därför att rekommendera. Vägar som är mötesseparerade minskar nämligen risken för allvarliga olyckor med 80 procent.

– Se över bilen inför julresan, självklart ska den ha bra vinterdäck, rätt däcktryck och påfylld spolarvätska. Det är också viktigt att packa bilen rätt. Den tyngsta lasten ska ligga längst ner mot baksätet, avslutar Carl Zeidlitz.

 

 

Vägar med ökad risk för olyckor:

E10 hela sträckan E12 hela sträckan E14 hela sträckan E16 från Gävle till norska gränsen E18 från Karlstad till norska gränsen E20 från Laxå till Göteborg E22 från Söderköping till Karlskrona E45 från Trollhättan och norrut

Riksväg 26 från Kristinehamn och norrut Riksväg 70 från Borlänge till norska gränsen Riksväg 84 från Hudiksvall till norska gränsen

Källa: Motormännen

Relaterade artiklar