Så går kommunens arbete mot att bli fossilbränslefria: "Bra bit på vägen"

Foto: arkiv & pressbild

Kommunen har mer att jobba på när det gäller fossilbränslefria drivmedel.

delningar

Projektet Fossilbränslefria kommuner har nu gått i mål. På tre år har tio kommuner i Skåne minskat sina klimatutsläpp med i genomsnitt 32 procent och flera av kommunerna har halverat utsläppen i sina verksamheter.

Under tisdagen publicerades slutrapporten för projekten. När det startades var det gemensamma målet att uppnå 100 procent fossilbränslefri el, minst 90 procent fossilbränslefri uppvärmning och minst 50 procent fossilbränslefria drivmedel.

Kristianstads kommun når målet på el och uppvärmning och i dag drivs mer än hälften, 63 procent, av kommunens fordon av fossilbränslefria drivmedel.

– Det har generellt gått mycket bra får man säga. Vi har kommit en bra bit på vägen av det övergripande målet att bli fossilbränselfria. Projektet har fokuserat på tre delar, el, uppvärmning och drivmedel. Med el och uppvärmning är vi nästan helt i mål, medan vi har mer att jobba på med våra transporter och drivmedel, säger Magnus Lund, Klimatstrateg vid kommunen.

Nu har man ansökt om ett uppföljningsprojekt hos Tillväxtverket.

– Vi hoppas det blir finansierat och då kunna fortsätta med de delar som varit framgångsrika samt bygga på med andra delar. Det kommer vara mer fokuset på tunga transporter, tunga maskiner och konsumtion vid upphandlingar.

– Vi i Kristianstad kommer att fortsätta med uppföljningen av vår användning av fossila bränslen och fortsätta att ställa om mot en fossilfri kommun, oavsett om projektet blir finansiera eller ej. Det ingår i våra styrdokument. 

FAKTA

Exempel på vad Kristianstads kommun har åstadkommit genom projektet:

48 % minskning av växthusgaser sedan projektstart

Ökat andelen förnybara drivmedel från 46 % till 63%

HVO har till stor del ersatt diesel som drivmedel inom organisationen

All elanvändning i hela kommunkoncernen har blivit förnybar

Långsiktig satsning på förnybar fjärrvärme

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar