Laddar

Så firas första maj i Kristianstad

När arbetarnas högtidsdag, 1 maj, inträffar har såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet och Kommunistiska Partiet arrangemang i Kristianstad.

delningar

Första maj innebär att arbetarnas högtidsdag inträffar och runt om i Sverige är firandet stort hos framförallt partier till vänster i det politiska landskapet. I centrala Kristianstad kommer Socialdemokraterna som vanligt hålla en marsch genom staden – vilken börjar och slutar i Tivoliparken. Tron är att det i år kommer bli en bra uppslutning under demonstrationen.

– Det brukar ju vara allt mellan ett par hundra och upp till 500. Valår är det ju alltid lite mer men nu har vi precis haft partikongress, där mycket LO- och arbetsmarknadsfrågor kommit upp på bordet. Sen revs ju Lex Laval nyss upp i riksdagen. Arbetarfrågorna har fått en helt annan status. Så jag tror på mycket folk och mycket mer LO-folk som kommer och ställer upp på 1 maj faktiskt, säger Katarina Honoré (S), ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige samt ansvarig för LO-facken i de skånska kommunerna.

Det är som brukligt ett fullspäckat schema för Socialdemokraterna där bland annat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommer att gästa och efter marschen hålla ett tal under firandet i Tivoliparken.

– Det är alltid bra att få en minister, det slår ju alltid lite högre. Sen är ju Morgan från Skåne och har gjort ett fantastiskt jobb under den tuffa tiden han har haft, sen hösten 2015, säger Katarina Honoré om den tilldelade talaren.

Förutom Socialdemokraterna håller även Vänsterpartiet och Kommunistiska Partiet ett första maj-firande i staden. För Vänsterpartiet startar firandet med en samling utanför Galleria Boulevard och under dagen kommer det att hållas tal. Kommunistiska Partiet bjuder i sin tur in till en ”Röd Front-manifestation” – med samling utanför Galleria Boulevard samt tal och sång.

Vad gäller övriga politiska partier är det ingen som officiellt, via hemsida eller sociala medier, gått ut med att de kommer ha något första maj-firande i Kristianstad.

Första maj-firandet i Kristianstad: Socialdemokraterna firar första maj i Tivoliparken och schemat för dagen lyder enligt följande: 10:30 – LO bjuder på frukost. 10:45 – Dan Berger, Arbetarkommunens Ordförande, och Anders Tell, Ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, talar. 11:15 – Uppträdande av Pidde Pannkaka. 12:00 – Bland annat finns Hassans Tivoli på plats & SSU Kristianstad genomför aktiviteter. 13:30 – Marschen avgår från Tivoliparken. 14:00 – Tal av Morgan Johansson. 14:30 – Cirkus Flink är på plats.

Föredrar man att fira med Vänsterpartiet är det istället samling utanför Galleria Boulevard vid 12:00 som gäller. Agneta Lenander, sjuksköterska och ledamot i Regionfullmäktige, och Magnus Åkeborn, ordförande Vänsterpartiet Hässleholm, kommer därefter att hålla tal.

Likt Vänsterpartiet samlas Kommunistiska Partiet utanför Galleria Boulevard. Tillsammans med Revolutionär Kommunistisk Ungdom bjuder de in till en Röd Front-manifestation vid 13:30. Fyra talare – Elin Sejderuna (personlig assistent), Max Olsson (boendestödjare), Claes Truedsson (busschaufför) och Cristian Olave (industriarbetare) – är uppskrivna. Dessutom bjuder Niklas Heliosson på sång.

Källor: ABF Skåne Nordost, Vänsterpartiet Kristianstad och Kommunistiska Partiet Kristianstad.

Relaterade artiklar