Så blir helgens Kulturnatt i Kristianstad: "Något helt nytt"

Kulturnatt går av stapeln 24 och 25 maj och dragplåstren på scen är i år Imenella, Thomas Stenström och Mike Perry.

delningar

För sjätte året i rad arrangeras till helgen Kulturnatt. Det är kommunen som bjuder in till centrala Kristianstad och kommunens kulturaktörer, föreningar, institutioner och företag inom kultursektorn gör programpunkterna.

– Årets program innehåller över 120 programpunkter och det är ett 60-tal aktörer som är med och gör det här. Vi befinner oss på befintliga scener och platser, men vi bygger även upp en del mötesplatser i stan på både torg och gator, säger projektledaren David Andersson till 24Kristianstad.

Kulturnatt Kristianstad 2019 äger rum fredagen den 24 maj och lördagen 25 maj. Dragplåstren på scen blir i år bland andra Imenella, Thomas Stenström och Mike Perry.

– Man kan få se alltifrån konstutställningar till att prova på aktiviteter som att måla och skapa. Sedan är det naturligtvis konserter från alla möjliga olika genrer. Det är alltifrån amatörer till internationella inslag. Det är brett men det har också en spets, säger David Andersson.

Kulturnatt Kristianstad är tänkt som en spännande mötesplats för människor och kultur. Ambitionen är att presentera ett brett program för och med Kristianstads kommuns invånare. På Stora Torg finns en stor scen med olika akter. Där uppträder bland annat gymnasium med musikinriktning och musikskolan. Det gör även Christianstad Symfoniker som genomför en stor konsert – Musik från vita duken 2. På fredagen avlutas kvällen med radiofrekventa Thomas Stenström och på lördagen är det dags för den elektroniska världsstjärnan Mike Perry.

Hur många räknar ni med kommer besöka Kulturnatt?

– Det är svårt att veta hur många som kommer eftersom allt är gratis, men under konserterna på Stora Torg kan det vara alltifrån 3000 personer upp till 7000. Jag skulle vilja uppmana alla att gå in på programmet på vår hemsida och kolla vad man absolut skulle vilja göra, men jag skulle rekommendera att gå på något du inte har upplevt tidigare, för du kan faktiskt fångas av något helt nytt. Det är ju ändå gratis. Skulle du inte gilla det kan du gå till nästa programpunkt, säger David Andersson.

Något som är helt nytt för i år är att LiveGreen kommer till Kristianstad under Kulturnatt. LiveGreen är en festival med fokus på hållbarhet med konserter, mat och bytesmarknad.

– LiveGreen har funnits i Karlskrona sedan 2011, och de fick stöd av Postkodsstiftelsen för att utveckla festivalen på ett annat ställe och då blev det i Kristianstad. Det är en festival med fokus på ekonomisk hållbarhet, men även miljö och social hållbarhet. Det är det stora nya inslaget och är en festival under kulturfesten.

Foto: Kristianstads kommun

Foto: Kristianstads kommun

Foto: Kristianstads kommun

Foto: Kristianstads kommun

Foto: Kristianstads kommun

Foto: Kristianstads kommun

FAKTA

Här är några av programpunkterna under Kulturnatt:

Hela Kristianstad läser, Fredag 17:00 - 20:00 Kulturkvarteret,Kristianstad

SKATE 2019 Fredag 17:30 - 22:00 Hästtorget, Kristianstad

Musik från vita duken 2 Fredag 22:00 - 23:00 Stora torg, Kristianstad

Imenella 23:00 - 00:00 Fredag Kulturkvarteret, LiveGreen, Kristianstad

Thomas Stenström Fredag 23:59 - 01:00 Stora torg, Kristianstad

KABCON Lördag 12:00 - 21:00 Kulturhuset Barbacka,Kristianstad

Hedda Hatar Lördag 21:30 - 22:00 Biljardkompaniet,Kristianstad

Mike Perry Lördag 23:59 - 01:00 Stora torg, Kristianstad

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar