Laddar

Rovdjuren ska övervakas – vill sätta upp 40 nya kameror

Länsstyrelsen i Skåne vill sätta upp ytterligare 40 kameror för att inventera rovdjur.

delningar

Sedan tidigare har länsstyrelsen i Skåne tillstånd att placera ut 20 kameror ute i terrängen. Det är ett projekt de har dragit igång för att kunna inventera hur många rovdjur det finns i länet. Vanligtvis brukar de spåras med hjälp av avtryck i snön. Men det har visat sig vara svårt i det skånska milda vädret.

Därför har de beslutat sig för att sätta upp viltkameror på olika platser, som ett komplement till snöspårningen. Med hjälp av dem kan de båda räkna rovdjuren och arbeta förebyggande mot skador på tamdjur. Kamerorna placeras vid viltpassager eller på platser där man lägger ut kadaver.

Nu ska projektet utökas och länsstyrelsen ansöker om att placera ut ytterligare 40 kameror i Skåne. Exakt var någonstans är inte bestämt. Det är bland annat vargar och lodjur de vill fånga på bild. Enligt ansökan vill de att kamerorna ska få sättas upp under en obegränsad tid, åtminstone under tre månader på samma plats.

De vill också att alla bilder på rovdjur ska få sparas. Resterande bilder, på exempelvis människor, ska raderas. En remiss har nu skickats till samtliga skånska kommuner, där de får tycka till om de nya kamerorna.

Relaterade artiklar