Laddar

Rekordstor minskning av utsläpp: ”Fantastiskt”

Här är fordonen som har minskat sina utsläpp rejält.

delningar

De totala utsläppen av växthusgaser från tunga fordon har gjort en rekordstor minskning. 

Tung trafik gick ner i sina utsläpp: Från 3,75 miljoner ton koldioxid till 3,33 miljoner ton koldioxid mellan 2015 och 2016. 

Det är en minskning med 11 procent, och förklarar nästan halva minskningen av växthusgasutsläpp i Sverige förra året, enligt Svebio

– De svenska drivmedelsföretagen har tillsammans med de svenska åkerierna och transportbeställarna gjort ett fantastiskt jobb med att minska sin klimatpåverkan från tung trafik.

Anledningen till minskningen av koldioxid beror främst på den ökade användningen av HVO-diesel men även användning av andra biobränslen, enligt Tomas Ekbom, Svebios biodrivmedelsexpert.

Växthusgasutsläppen minskade från alla fordonsslag mellan 2015 och 2016: från bilar med 3,3 procent, bussar med 7,6 procent, lätta lastbilar med 7,6 procent och MC och mopeder med 5 procent.

– Siffrorna visar att bränslebyte från fossilt till biodrivmedel är ett snabbt och effektivt sätt att minska utsläppen av koldioxid från trafiken. Det är ett underskattat medel för att åstadkomma snabb klimatnytta, säger Gustav Melin, vd i Svebio.