Rekordsommaren ingen hjälp inför vintermörkret

Collage: Mostphotos - Foto: Mostphotos

Årets sommar har varit en av de varmaste på länge och bjudit på mycket sol. Tyvärr har det ingen påverkan på våra chanser att ta oss igenom höst och vintermörkret.

delningar

Trots en ovanligt varm, strålande sommar så blir förutsättningarna inte bättre inför det inkommande höstmörkret. Kroppen kan bara tillgodogöra sig en viss mängd solljus genom att bilda D-vitamin. Det går inte att bli D-vitaminförgiftad eller bygga upp ett lager som räcker fram till våren oavsett hur mycket än är i solen i sommar.

-Man kan bara ladda upp förråden till en viss gräns, sedan går det inte mer. Har man varit ute i solen mycket står man sig bättre än efter en dålig sommar. Men jag tror inte att skillnaden är så jättestor faktiskt, säger Johan Malm, professor och överläkare klinisk kemi vid Lunds universitet till SVT Nyheter.

På sommaren är det inte svårt att alls svårt att tillgodose sitt D-vitamin behov. Det räcker med att vara ute i solen i en halvtimme med kortärmat och byxor, någon gång i veckan. Problemet kommer på hösten och vintern, eftersom kroppen inte kan lagra D-vitamin så länge och vi inte får tillräckligt med naturligt solljus i Sverige. Johan Malm berättar vad man ska göra för att för att få i sig tillräckligt mycket D-vitamin.

-Antingen får man äta D-vitaminrik mat, som fet fisk, till exempel sill, makrill och lax. Ju fetare fisk desto bättre. Eller så får man ta tillskott under vinterhalvåret. Absolut inte på sommaren, då ska man ut i solen i stället, säger han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar