Laddar

Rekordmånga rån i Kristianstad

Under första halvåret har Kristianstad drabbats av rekordmånga rån. Detta är vad som krävs för att lösa dem, enligt polisen.

delningar

Under det första halvåret har det anmälts rekordmånga 48 rån i Kristianstad. Det handlar både om personer som blivit bestulna på värdesaker ute på gatan och om rån mot butiker. Så många anmälningar har inte gjorts i Kristianstad (perioden januari-juni) under hela 2000-talet. Det visar statistik från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).

Hur många butiker som har blivit rånade år 2017 i Kristianstad vet inte nationella BRÅ. Däremot går det lätt att konstatera att de senaste veckornas rånvåg kommer att göra året till ett av de mest drabbade. Minst tio rån har skett mot butiker och liknande verksamheter sedan årsskiftet. Polisen arbetar intensivt för att lösa de brotten.

– Butiksrån är högt prioriterade. Rånarna är ofta ute efter kontanter. Det är inte särskilt stora summor de kommer över, men det skapar ett enormt lidande för de som drabbas, säger Göran Svensson, kommunpolis i Kristianstad.

Under året har polisen lyckats gripa ett flertal personer misstänkta för rån mot verksamheter. De fyra männen som slog till mot Matöppet i Önnestad blev dömda till fängelse. Vid ett ett butiksrån i centrum under sommaren har polisen också tagit fast gärningsmännen. Majoriteten av de senaste rånen i Kristianstad är däremot fortfarande olösta.

– Det krävs framför allt teknisk bevisning för att kunna knyta någon till en brottsplats. Kameraövervakning kan visa hur rånet har gått till och man kan se rörelsemönster, även om rånarna är maskerade. Vittnesmål är också mycket viktiga. Det vill säga ifall någon har sett något i samband med rånen, säger Göran Svensson.

– Det är bättre att ringa polisen en gång för mycket än att inte ringa alls. En vittnesperson kan sitta på den sista pusselbiten som löser brottet. Låt polisen avgöra hur ett tips ska värderas, fortsätter han.

 

 

Butiken i Färlöv stängdes tillfälligt efter rånet. De öppnade igen den 20 september.

 

Bankrån är betydligt ovanligare i Kristianstad. Senast det skedde var mot Sparbanken Skåne i juni månad. Där blev gärningsmannen identifierad och dömdes till fängelse i fyra år. Några har mot värdetransporter har inte skett i Kristianstad sedan den statistiken började föras år 1996.

Att skydda sig mot butiksrån är inte helt enkelt. Ett råd från polisen är att sluta med kontanthantering, men de har samtidigt förståelse för att det skulle drabba kunderna. Ett annat tips är att se till att cigaretter och snus finns på en säker plats, så att rånarna inte kan komma åt det stöldgodset.

 

Här är de rån mot verksamheter som genomförts senaste veckorna: Lördag 2 september: Rån mot Hesslegatans Kök & Bar. Söndag 3 september: Rån mot OKQ8-macken på Långebro. Lördag 9 september: Rån mot Sturebröd i Kristianstad. Måndag 11 september: Rån mot hotell Kong Christian. Måndag 18 september: Rån mot ICA Nära i Färlöv.

Relaterade artiklar