Laddar

Rekordmånga programpunkter på Kulturnatten

Den 19-20 maj arrangeras Kulturnatten i Kristianstad. Ett stort antal aktörer har gått samman för att bjuda på bland annat musik, konst, föreläsningar. Nu har hela programmet presenterats med över 160 programpunkter.

delningar

Den 19-20 maj kommer Kristianstads stadskärna att fyllas av kulturella händelser. I år är det rekordmånga programpunkter under Kulturnatten. Det blir en blandning av utställningar, musik, dans, workshops och mycket mer. Allting kommer att avslutas med en spelning på Stora torg av Kaliffa, känd från gruppen ”Hoffmeastro”.

– Det är fjärde året som vi arrangerar Kulturnatten med lokala och nationella akter och en del internationella inslag, säger David Andersson, projektledare för arrangemanget.

Kristianstad Teater, Kulturhuset Barbacka, Regionmuséet, Tivoliparken och Heliga Trefaldighetskyrkan är några av de platser som under kvällen fylls med kulturella aktiviteter. En av nyheterna är att det på åtta olika platser i centrum ska sättas upp miniscener där det bjuds på akustisk musik. Hittills har jätteevenemanget blivit en succé.

– Förra året var det cirka 120 000 personer per dag som rörde sig i centrum under Kulturnatten. Det är ett hyggligt bra betyg. Min uppmaning är att inte bara gå på det som är självklart utan att våga göra något man inte provat innan, säger David Andersson.

En av de återkommande deltagarna är filmmuseet som ligger mitt i centrum. Där kommer Guldbaggenominerade regissören Johannes Nyholm att visa filmen ”Jätten” samt ett flertal kortfilmer. På samma plats kommer också P4 Kristianstad att arrangera stadens första radiobio. De ska spela upp den 29 minuter långa dokumentären ”Saknad”.

– Den handlar om en man som försvann på Österlén och som senare hittades död vid Stenshuvud, säger Linda Evereus, reporter på P4 Kristianstad.

Även på Kulturkvarteret kommer det att bli en späckad Kulturnatt, med evenemang riktade både till barn, ungdomar och vuxna. Musik, språkkafé, dockteater och trolleri är några av sakerna på programmet.

– Vi kommer att börja med ett seminarium om tv-serien Skam. En tjej och en kille från Malmö kommer att bli intervjuade av elever från C4-skolan, säger Jesper Cederholm på Kulturkvarteret.

På Kulturhuset Barbacka har de förberett sig med ett tema om ljus, mörker och drömmar. De kommer att bygga upplevelser i huset med interaktiva installationer. Det blir teater på hbtq-tema och en utställning från Nosabyskolan.

– Vi kommer också att ha en workshop där man kan göra sina egna drömfångare och bjuder på en föreställning från Barbackas danskompani på temat ljus och mörker, säger Torjus Wrangell.

Men hur ska man då ta sig runt till alla dessa arrangemang? Jo,det går naturligtvis bra att promenera. Annars ställer Club Lions upp med ett gratis tåg som tar besökarna runt staden under guidade turer.

Här är ett urval av de över 160 programpunkterna under Kulturnatten. Regionmuséet Kristianstad: Visar en minidokumentär och konsert på fredagen med berättelser från Malmö. På lördagen framförs bland annat rörställningen Sopkommissionen och det arrangeras pianokafé. Dessutom har de en workshop där du kan göra dina egna hudvårdsprodukter av naturliga råvaror.

Kristianstads konsthall: Kör på soptema med ”det stora soprumsnöjet”. Det byggs upp en installation i form av ett tivoli med sopor som tema. De har också workshop med återvunnet material.

Stora Torg: Där kommer ett stort antal arrangemang ta plats. Örnestad folkhögskola kommer att göra screentryck på tyg som ska klä en hel buss. Artqueen kommer dit med konst. Musikskolan bjuder på musikal. C4-elever framför livemusik. Samt mycket mer.

Relaterade artiklar